SPANING. Solen skiner från en helt molnfri himmel. Trots att det bara är tidig förmiddag är det redan varmt, nästan stekhett. Vi drar barnvagnen längs Karlavägen. 

Grusgången mellan körfälten flankeras av träd och valaffischer. Det är sent i augusti, bara några få veckor kvar till valet och i luften ligger en vag doft av förruttnelse. Vi går förbi mer eller mindre beslutsamma uppsyner, passerar mer eller mindre lyckade formuleringar om brott och straff, skola och välfärd. 

Till varandra säger vi att ingenting tycks längre ha någon verklig innebörd, allt är konstruktion, men plötsligt stannar vi mitt i steget.

”Bevara Östermalmshallen” läser vi på en valaffisch signerad Liberalerna. Det är allt: ”Bevara Östermalmshallen”, inga ytterligare ledtrådar, inga svar. 

Östermalmshallen hotad

Äntligen känner vi något! Östermalmshallen, ägd av Stockholms stad, är hotad, det låter spännande – spännande och märkligt. 

Vi drar oss till minnes att den anrika institutionen renoverades alldeles nyss och att renoveringen blev en mycket dyr historia. Upprustningen skulle kosta skattebetalarna 585 miljoner, men summan slutade på minst 1,3 miljarder kronor.

Vad kan hota denna saluhallarnas saluhall? Vill någon anlägga padelbanor i byggnaden? Eller omvandla institutionen till moské?

Vi föreställer oss stödgalor, damtidningsreportage och mingel, allt till förmån för Sveriges dyraste livsmedelsbutik.

Eric Ericson och Susanna Wallsten

Tillbaka i hemmet mejlar vi Liberalerna och ber dem berätta mer om hotbilden. Vi inväntar svar och väntan blir ganska lång, partierna har väl bättre för sig än att svara på dumma frågor från medborgare och presumtiva väljare. 

Under tiden läser vi på Liberalernas hemsida. Tar del av partiets privatiseringsiver, får veta att det ”statliga ägandet ska minskas och i vissa fall helt avvecklas”.

Bolag som inte har ”en allmänt uttalad samhällsnytta” ska säljas, anser Liberalerna. 

Undersöker hotbilder

Vi går vidare, vi är ju här för att ta del av hot och hotbilder. Kanske kan Östermalms saluhall själv hjälpa oss. Under rubriken ”Kontakt” står inga kontaktuppgifter att finna, bara anvisningar om hur Östermalmshallen bäst nås med tunnelbana, buss eller bil (samt en vänlig uppmaning: ”Följ oss gärna i sociala medier”, detta för att få ta del av nyheter och erbjudanden). 

Kanske måste man ta sig till Östermalmshallen för att få svar på vad som hotar hallen i fråga?

Vi åker inte till Östermalmshallen, tar varken tunnelbana, buss eller bil. I stället fortsätter sökandet på internet. Svensk Damtidnings rapporterar från invigningen av den nyrenoverade hallen. 

Vi läser att efter ”fyra års renovering var så äntligen Östermalms Saluhall redo för invigning, och vilket kalas det blev! ALLA ville se och uppleva den nyrenoverade hallen först av alla.” Bilder visar att alla verkligen var där, näringslivstoppar, kändisfrisörer, skådespelare och, självklart, politiker. 

Dags för stödgalor?

Till slut får vi en länk skickad till oss från Liberalernas kansli. Länken leder till en av oss tidigare oläst sida på partiets hemsida. 

Där står att läsa att hotet, ett av allt att döma ganska vagt sådant, består i att andra partier föreslagit att saluhallen ska säljas och att detta vore ”oerhört tragiskt för alla stockholmare”. 

Vi föreställer oss stödgalor, damtidningsreportage och mingel, allt till förmån för Sveriges dyraste livsmedelsbutik.

Därefter tänker vi på ”en allmänt uttalad samhällsnytta”, på apotek, skolor och vårdcentraler.