Enligt partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) handlar det om ungefär 150 000 väljare som står och väger mellan S och M. Under torsdagskvällen drabbade han samman med sin socialdemokratiska motpart Tobias Baudin i en valduell under Arbetets 100-årsfirande i Stockholm.

Hur väljarna ska se skillnad på de bägge partierna blev en av huvudfrågorna under duellen som inleddes med krav på hårdare tag, som språktest och aktivitetskrav för arbetslösa, från båda partierna. 

– Jag håller med om i princip allt Baudin tar upp, sa Gunnar Strömmer inledningsvis. 

Men när debatten kom in på ersättningssystemen blev skiljelinjerna mer tydliga. Moderaterna vill spara på sjukförsäkringen och a-kassan, för att göra skillnaderna mellan bidrag och jobb större.

”Ni undergräver arbetslinjen”

– Jag fattar att det är svåra avvägningar. Mot individen kan det slå väldigt olika. Men om man lägger ihop alla frågor, hur man ser på a-kassa, sjukförsäkring och skatten på arbete, där finns en väldigt tydlig skiljelinje där ni med små steg undergräver arbetslinjen, menade Gunnar Strömmer.

– Det blir inga fler jobb för att man gör människor fattiga, kontrade Tobias Baudin som hävdade att ”det är individerna som piskas hårdare” med Moderaternas politik.

Enligt Gunnar Strömmer skriker företagen efter arbetskraft.

– Samtidigt har matchningen på arbetsmarknaden aldrig varit så usel som den är i dag, menade han.

– Arbetsgivare hittar inte arbetare för att de inte har rätt kompetens. Och då är det ju där vi ska satsa, svarade Tobias Baudin.

Se hela debatten här