Winter is coming. Och med den väntas i år extrema elpriser.

Medan många större industrier har låsta avtal i år framöver, och har anställda som enbart jobbat med energiförsörjningen för bolaget kan mindre industrier behöva agera annorlunda.

Särskilt i södra Sverige, där elen just nu är dyrare, kan företag tvingas anpassa sin produktion.

Sveriges radio Ekot rapporterade under torsdagsmorgonen från Plastinject, ett företag med ett 70-tal anställda där man smälter plast och formger pulkor, i småländska Anderstorp.

”Eventuellt tvingar vi folk”

Här står maskiner stundtals stilla på grund av elpriset. Och bolaget flyttar personal till nätter och helger när elen är billigare. Än så länge frivilligt.

– Vi får se hur det blir på längre sikt. Då blir det förhandling med facket och sedan blir det i princip så att vi tvingar människor att jobba helg, säger bolagets vd Peter Jutnäs till Ekot.

Delägaren Kennet Lundahl säger till radion att personal på helger inte kostar någonting nu jämfört med energikostnaden dagtid.

Kommer inte jobba frivilligt

Processteknikern Josip Petrusic säger till Ekot att han har förståelse för bolagets agerande, men att han inte kommer jobba frivilligt natt och helg på grund av vad skiftarbete kan göra med hälsan.

”Kroppen tar ju stryk”, säger han.