Priserna på mat, bensin, diesel och el skenar.
Räntorna stiger och banklånen kostar mycket mer. 
Det är helt enkelt dyrtider. 

Samtidigt har Moderaterna ägnat valrörelsen åt – ja när de inte pratar om att hårdare straff – att berätta att de vill göra det ännu svårare att få pengarna att räcka till. Ännu dyrare att vara svensk.  

Det är ju nämligen det som är effekten när Ulf Kristersson säger att ytterligare försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen ska betala nya skattesänkningar. 
 
Kristersson och Moderaterna kallar det för ”arbetslinje” men minnesgoda läsare kommer ihåg att receptet skrev ut av regeringen Reinfeldt. Ni minns också vad det handlar om: det ska straffa sig att vara sjuk och arbetslös. 
 
Inför valet 2006 tjatade Moderaterna om att Sverige drällde av lättingar som inte gjorde rätt för sig och bara kostade samhället pengar. Högern vann valet och sjuka, arbetslösa och folk som till äventyrs tänkte gå i pension skulle förmås att arbeta genom högre skatt på allt sämre ersättningar och genom allt hårdare krav, mer kontroll och bestraffning.  

700 000 är en bluffsiffra

Blev man inte frisk från cancer tillräckligt snabbt blev man utskriven från Försäkringskassan och fick snällt ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Hittade man inte ett jobb tillräckligt snabbt fick man masa sig till kommunens socialkontor och söka socialbidrag. 

Jobbpolitiken innebar inga jobb i praktiken, utan sänkta ersättningar och märkliga introduktionsprogram. Den innebar att sjuka och arbetslösa tumlades runt i systemen och gjordes fattigare.  Det där höll på att kosta Moderaterna regeringsmakten redan 2010 men 2014 avvisade svenskarna slutgiltigt den moderata arbetslinjen. 
 
Nu vill alltså Kristersson återuppliva den om han får bli statsminister. 700 000 utrikes födda är inte självförsörjande, säger Kristersson och räknar glatt in studerande, sjuka, ofrivilligt deltidsarbetande, gigjobbare, timmisar, föräldralediga och tillfälligt arbetssökande.

Men Kristersson och Moderaterna låtsas att det främst är somalier – särskilt somaliska mammor – man ska trycka åt. 

Verktyget stavas bidragstak och är en sorts övre gräns för hur mycket ekonomiskt stöd av det allmänna en familj ska kunna få. Syftet är att det alltid ska ”löna” sig att ta ett jobb, oavsett hur dålig lönen är. 

Arbetsslöhet är värre än arbetslöshet

Bidragstaket är den allra senaste utformningen av högeridén att arbetslöshet i huvudsak beror på att det går att leva ett för bra liv om får a-kassa, sjukersättning eller socialbidrag.  Arbetsslöhet är värre än arbetslöshet, liksom.
 
Det är samma gamla repressiva Reinfeldt-politik men utformat för en tid där det är Sverigedemokraterna som bestämmer vilken grupp som är mest klandervärd. var det svenska kommunalare som slitit ut sig på jobbet. Nu är det kvinnor som invandrat från Afrika.  
 
Men precis som då är det långt fler än de utpekade grupperna som kommer drabbas om Ulf Kristersson och Moderaterna får fritt spelrum i Regeringskansliet. 
 
Vill man göra något åt långtidsarbetslöshet och utanförskap – och ja det är utomeuropeiskt födda som är särskilt drabbade av det – måste samhället erbjuda en verklig inträdesbiljett till arbetsmarknaden.  

Vägen till ett jobb går genom rehabilitering, stöd, utbildning, praktik och språkkunskaper. 

Inte genom fattigdom och armod.