13 000 kronor. Så mycket, eller lite, måste personer minst tjäna per månad för att få arbetskraftsinvandra till Sverige. 

På senare tid har Moderaterna ändrat linje i frågan om vilka krav som ska gälla. Moderaterna och Kristdemokraterna vill båda se ett inkomstkrav som är högre än dagens. 27 540 kronor i månaden respektive 35 000 i månaden.

Detta för att jobben med lägre lön och utbildningskrav ska gå till de som redan lever i Sverige. Och för att motverka att arbetskraft utnyttjas. 

Nu öppnar Sverigedemokraterna för att ett lönegolv kan vara tillräckligt. Och släpper därmed kravet om en återinförd arbetsmarknadsprövning, i alla fall för nu.   

– Vi står egentligen fast vid att det bör vara en myndighet som prövar behovet av arbetskraftsinvandring, det vill säga vilka sektorer behöver och så vidare. Men, det är effekten vi är ute efter. Det är klart att när vi sen förhandlar det här så kan vi säkert gå med på att jobba med lönegolvet i stället, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Sveriges Radio Ekot.

”Om lönegolvet sätts tillräckligt högt”

På en direkt fråga från Ekot om Åkesson är beredd att ge upp kravet på arbetsmarknadsprövning i förhandlingar med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna svarar han: 

– Jag kan säga att ja, det är vi absolut. Om lönegolvet sätts tillräckligt högt. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill också att arbetsmarknadsprövningen återinförs. Kristdemokraterna vill också ha ett slags prövning av om jobb med lön under 35 000 kronor verkligen är bristyrken.

Sverigedemokraterna har tidigare kritiserat regeringen för att inte driva på en återinförd arbetsmarknadsprövning.

På Twitter kommenterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) SD-vändningen: ”SD visar återigen att de inte står på löntagarnas sida”.