En höjning av de allmänna pensionerna. Det är nästa steg, enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) efter att garantipensionen i dagarna höjs för de ungefär en miljon pensionärerna med lägst pension.

Höjningen kommer efter vårens krav från Vänsterpartiet och bråk i riksdagen som till sist resulterade i en ändringsbudget strax före midsommar.

Den innebär 1 000 kronor mer för de med en allmän pension på upp till 13 400 kronor och sedan en gradvis minskad ökning för de som har mer. Enligt regeringen är tre av fyra av de som får en höjning kvinnor.

– För oerhört många av LO-förbundens kvinnliga medlemmar, men även för de manliga, betyder det här jättemycket. Det är så mycket pengar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson som också deltog på presskonferensen.

S vill höja allmänna pensionen

Nästa steg för Ardalan Shekarabi är alltså att också höja den allmänna pensionen.

Det vill han genomföra genom en höjning av pensionsavgiften men han vill också införa en så kallad ”gas” i pensionssystemet, alltså att pensionen blir högre om det blir överskott i systemet.

Det kan jämföras med den ”broms” som redan finns som gör att pensionerna kan sänkas i lågkonjunkturer.

”Pensionsfrågan återpolitiseras”

Samtidigt har den senaste höjningen gjorts utanför den så kallade pensionsgruppen som är tänkt att skapa stabilitet i pensionssystemet och där S, M, L, C och KD ingår.

Ardalan Shekarbi menar dock att det inte kommer göra att det blir svårare få till nya förändringar i framtiden.

– Nej snarare börjar vi se att pensionsfrågan börjar återpolitiseras i sverige. Det börjar bli en politisk fråga som partierna ställs till svars för. Det innebär en press på alla partier.

Pensionsförslag utanför grupp

Han påpekar att både regeringen och oppoistionen under våren lagt fram pensionsförslag som varit överenskommelser mellan partier utanför pensionsgruppen.

– Vi vill ha breda samarbeten i pensionfrågan med många partier. Jag hoppas det är en inställning som alla partier har. Men vi får återkomma efter valet kring hur formerna för samarbetet i pensiongruppen kan utvecklas.