Valspurten har dragit igång med full kraft och visst trodde man att högerutspelen kulminerat under förra veckan? Nu visar det sig att botten inte riktigt är nådd. 

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson tänjer nu på gränserna ytterligare. ”SD-Tobbe” har mött stor kritik för sitt skämt på Twitter om att ett tunnelbanetåg med SD-reklam är ett återvandringståg med sista anhalten Kabul. Nu följer han upp med att lansera vad han själv väljer att kalla ”förminskande samhällstjänst”.  

Förslaget innebär att barn som ska utföra ”statusnedbrytande” sysslor. Syftet sägs vara att strafftjänsten ska verka avskräckande i hopp om att det ska hålla unga borta från gängkriminalitet. Verktygen är, enligt egen utsago, förnedring och sänkt straffålder. 

Nioåringar ska straffjobba

Barn, så unga som nio år, ska behöva utföra arbete som Sverigedemokraternas Tobias Andersson är förenat med så mycket skam att de sedan inte ska vara välkomna i de kriminella gängen. Istället för att barn ska avskräckas från kriminalitet ska nu gängen avskräckas från att rekrytera barn med låg status. 

Staffarbete för barn är så dumt och så förkastligt att det knappt är värt att kommentera men det finns en annan aspekt värd att uppehålla sig vid: synen på arbetare.  

Sverigedemokraterna har på olika sätt försökt kämpa emot den borgerliga stämpel de fått efter att ha drivit högerpolitik sedan de kom in i riksdagen. Genom att prata om fattigpensionärer och låtsas vara för en hög a-kassa försöker de flytta fokus från att de allierat sig med en arbetarfientlig skock i hopp om regeringsskifte. 

Att städa är ”statusnedbrytande”

Men så brister det för högerextremisterna och genom sprickorna i fasaden sipprar klassföraktet ut. Det absolut grövsta de kan tänka sig är att behöva utföra hederligt arbete framför människor i sin bekantskap.

Det allra mest skamfilade är städning och sanering, arbeten som utförs av tusentals runtom i Sverige i dag.  

Att kalla dessa löntagare samhällsbärande är en underdrift. Men enligt SD-Tobbe borde de skämmas. En klandervärd syn på arbete och arbetare och en minst sagt märklig syn på status. Och tycker fler som SD-Tobbe lär gängen inte få det särskilt tufft med rekryteringen.