Med snart bara två månader kvar till valet var det naturligt att statsminister Magdalena Andersson mejslade ut den socialdemokrati hon vill att väljarna ska möta när de går till valurnorna.

Avståndet till det högerkonservativa blocket markerades tydligare än någonsin.

De konfrontativa orden var skarpa och samsynen obefintlig, både när det gäller den ekonomiska politiken och skolornas privatisering.

Det kändes dessutom som om de utlovade satsningarna på gröna jobb och klimatsatsningar på grön industri nu är en etablerad socialdemokratisk linje.

Men fokus i Magdalena Anderssons tal låg ändå på värderingar. Hon ställde ett samhälle byggt på tillit och omsorg mot ett samhälle av egoism och vinstuttag.

Och hon målade upp en högerkonservativ framtid där ”grupp ställs mot grupp, människa mot människa. Ett land där klyftorna växer… …där lyxbåtarna blir fler men skolkuratorerna blir färre”.

Och någonstans här började gammelsossen känna igen sig.

”Alla ska med” är en slogan som Magdalena Andersson nu uppenbart dammar av som socialdemokratisk politik inför valet. Det blev ett försvar för välfärden både när det gäller sjukvården och på förskolan. Och, som ett konkret löfte i ännu tydligare konfrontation med det högerkonserativa blocket, att slutgiltigt stoppa det hon kallade ”sönderprivatiseringen” och ”vinstjakten” i den svenska skolan.

Magdalen Andersson tog chansen att öppna Almedalsveckan med en tydlig och mycket kraftfull attack mot högern.

Här fanns inga utsträckta händer. Här fanns i stället en uppmaning att välja sida. Och alla spekulationer om en så kallad ”stor koalition” mellan Socialdemokraterna och Moderaterna får nog anses som helt överspelade.

En sådan lösning är det nog bara de i dag husvilla och övergivna socialliberalerna på DN:s ledarsida som fortfarande verkar tro på. I brist på eget parti att stötta.

Det kändes att just här inleddes valrörelsen 2022.

Det kommer säkert motattacker från högerpartierna under den numera komprimerade almedalsveckan som avverkas på blott fem dagar.

Men Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas linje när valrörelsen går in i sin mest intensiva fas var tydlig. Ansvar och tillit ska bygga landet. Och nog tycktes orden ”alla ska med” ljuda över Visby denna kväll.