En femtedel av jobbet

Robotar tar över allt mer jobb. Under de kommande tio åren väntas 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige automatiseras, enligt en uträkning från Arbetsförmedlingen.

Stark och tålig

Robotar används ofta i miljöer som är besvärliga för människor. Det kan handla om arbetsuppgifter som utförs under vattnet, i rymden och inom nukleär teknik. Men även inom industri, byggnation och gruvdrift kan robotar utföra arbeten som är svåra för människor att klara.

Robot eller träl

Ordet robot är 100 år och kommer från tjeckiskans robota som betyder ungefär träl. Ordet användes för första gången 1921 i sci-fi-pjäsen R.U.R., Rossums universella robotar.

Med mänskliga likheter

Det finns många humanoida, eller människolika, robotar. En av de mest avancerade är Pepper, som kan känna igen mänskliga gester och röstlägen. Spot mini liknar en hund och kan gå i trappor, öppna dörrar och samarbeta. Och så finns Valkryrie R5, som utvecklas av Nasa för att kunna skickas till mars och utföra astronauters arbetsuppgifter.

Flera nyckelteknologier

Utvecklingen av robotteknik går fort. Det handlar framför allt om utveckling av flera olika nyckelteknologier till exempel för reglering, sensorer, datorstyrning och artificiell intelligens (AI).

Din egen hemrobot

Robotarna har också tagit sig i vanliga hushåll. I hemmen är robotdammsugare och -gräsklippare vanligast. Det finns även andra typer av servicerobotar till exempel robotar som opererar och som tar hand om äldre.

Robotar med bollsinne

Sedan 1997 anordnas mästerskap i fotboll för robotar, RoboCup. Syftet är att uppmärksamma AI- och robotforskning. Sedan några år tillbaka finns även en egen liga för robotar som används inom industri och andra arbeten.