Masstillverkning

Runt 6 miljarder blyertspennor tillverkas varje år.

Fel namn

Ordet blyerts kommer från tyskans ”bleierz” vilket betyder blymalm. Namnet uppstod troligen för att man trodde att grafiten, som blyertsen tillverkas av, var en blymalm då det tidigare i historien förekom att man skrev med just blystift.

Engelsk härkomst

Blyertspennor började tillverkas i slutet av 1500-talet när man hittade grafit i Cumberlandbergen i norra England. Blyertsstift tillverkas genom att grafit mals, siktas, slammas och blandas med lera. Massan pressas genom hål i rätt storlek och trådarna torkas.

Snickarnas favorit

Blyerts fäster på de flesta underlag och klarar alla väder, vilket gör den lämpad för snickare och andra hantverkare. Den klassiska snickarpennan är oval, eller fyrkantig för att inte rulla iväg och den vässas bäst med morakniv.

Rekordpenna

23 meter lång, är den största blyertspennan som tillverkats, enligt Guiness rekordbok. Rekordpennan väger närmare 10 ton och tillverkades i New York, USA, år 2007.

HB är standard

I Sverige används ofta ett europeiskt system för att klassificera pennorna. H för står för hårdhet (hardness), och B för mörkhet (blackness). 9H är ljusast och hårdast, medan 9B är svartast och mjukast. Den vanligaste pennans HB är i mitten av skalan.