”Jag bor tillsammans med andra säsongare i en lägenhet med nio sovrum som arbetsgivaren äger. Att bo kollektivt är det vanliga om man säsongsarbetar”, säger Denniz Hult.

När sommaren närmar sig ökar Munkkällaren i Visby från fem anställda till hundra. Denniz Hult är på plats i köket redan i mitten av maj, några veckor före den stora vågen av säsongs-anställda.

Så hör han också till de mest erfarna.

– 2013 var min första säsong på Munkkällaren. Sedan dess har jag kommit varje år, förutom ett år under pandemin.

Ett restaurangkök under kvällsrushen är själva definitionen av en stressig arbetsplats. Det är något man har valt när man jobbar på restaurang, säger Denniz Hult.

– Och det gäller ännu mer om du säsongsjobbar på en ort som Visby.

Tiden upphör att existera

Timmarna mellan klockan 18 och 21.30 beskriver Denniz Hult som ett tillstånd där tiden upphör att existera. Kockar och serveringspersonal ropar på varandra, beställningar flyger genom luften.

Ljudvolymen är hög, hettan från grill och spis får svetten att rinna.

– Allt går i ett. Att jobba på somrarna är hektiskt. Men vi har också väldigt roligt tillsammans.

Just sammanhållningen mellan kockarna och den övriga personalen är det som får Denniz Hult att återkomma till Visby.

Här finns en familjär gemenskap som sträcker sig mellan restaurangerna, och det är lätt att bygga ett kontakt-nät.

– Om en restaurang i Stockholm är fullsatt rekommenderar hovmästaren inte ett annat ställe, ingen skulle ens fråga. Här är det en given sak.

Om du jobbar på, offrar lediga dagar och hoppar in för kollegor som är sjuka, så tjänar du mer. Då har du inte heller tid att spendera något. 

Denniz Hult (fotograferad av Jessica Lindgren-Wu)

Kopplar av vecka 33

Först när vecka 32 är över kan restaurangpersonalen i Visby hämta andan, ta en öl efter jobbet och prata om hur sommaren har varit.

Personer som jobbar bra ihop planerar var de ska arbeta härnäst. Kanske i Stockholm, kanske en vintersäsong i fjällvärlden.

Under hösten och vintern bor Denniz Hult i Solna. Med undantag för julbordssäsongen jobbar han ”ganska lite”. Hoppar in då och då på krogar som behöver hjälp, men lägger mycket tid på Södertälje SK:s fanklubb.

Denniz Hult reser Sverige runt för att se hockeylagets matcher.

Samma lön trots brist på kockar

Det betyder inte att han tjänar särskilt bra under sina fyra månader i Visby.

Trots extrem brist på kockar förväntas de få som finns arbeta för den lön som står i det centrala avtalet, säger Denniz Hult.

– Så jobbar du som en vanlig arbetare, 40 timmar i veckan, blir det inte mycket pengar. Men om du jobbar på, offrar lediga dagar och hoppar in för kollegor som är sjuka, så tjänar du mer. Då har du inte heller tid att spendera något. 

26 000 sommarjobb

26 000 sommarjobb har i år anmälts i besöks­näringen, enligt Arbetsförmed­lingen. Det är extra många. En vanlig sommar anställs ungefär 20 000 personer, enligt bransch­organisationen Visita.

Förutom i restaurangbranschen är det vanligt med säsongsanställda till exempel inom vägarbete, trädgårds- och skogsarbete samt på sport­anläggningar som skidcenter och golfbanor.

Det finns inga hinder för säsongsarbetare att söka ersättning från a-kassan mellan ­säsongerna, så länge du är aktivt arbets­sökande och inte tackar nej om du erbjuds en längre anställning som krockar med säsongs­jobbandet. Många säsongs­arbetande, bland dem Denniz Hult, väljer dock att ta en paus mellan säsongerna utan att söka a-kassa. ­Enligt HRF:s a-kassa har säsongs­anställningarna i branschen blivit längre på senare år.

Denniz Hult

Yrke: Kock. Började jobba paral­lellt med restaurang­utbildningen på gymnasiet.

Lön: Avtalsenlig minimilön för en kock med 6 års bransch­vana är 26 139 kronor i månaden eller 151:09 kronor per timme, Denniz lön är omkring 27 000.

Gör en ledig dag: Jag är inte kyrklig egentligen, men åker gärna runt på Gotland och ser på gamla kyrkor.