”Om Johan Pehrson är vinnaren så är Ulf Kristersson mätningens stora förlorare”, basunerar SvD ut på nyhetsplats efter att SvD/Sifos nya opinionssiffror släpptes i helgen.

Och visst är Ulf Kristersson förloraren i opinionen.

Men Johan Pehrson är definitivt inte vinnaren.

Snart tre månader efter att Johan Pehrson blev vald till ny partiledare för Liberalerna står partiet på 4,4 procent i SvD/Sifoundersökningen.

Det är ingen bra utveckling och absolut inte den utveckling man förväntar sig läsa om i SvD:s stort uppslagna artikel om Johan Pehrssons påstådda framgång.

Ökningen sedan förra mätningen är faktiskt bara på gränsen till att ens vara statistiskt signifikant.

Är skillnaden inte statistiskt signifikant kan en förändring lika gärna bero på en statistisk slump.

Uppblåsta hyllningsartiklar om L

I SvD/Sifoundersökningen klarar Liberalerna signifikansgänsen med endast två tiondelars procent.

Det är inte en vinnares siffror.

Johan Pehrsons första tid vid makten är faktiskt inte bättre än Nyamko Sabunis.

Sabuni tog över ett sargat parti under riksdagsspärren. Efter tre månader hade hon fått upp Liberalerna till 4,2 procent.

Men allt handlar naturligtvis om riksdagsspärren på fyra procent och de två konservativa partierna och det högernationalistiska partiets behov av Liberalernas riksdagsröster.

Därför kommer vi att se en strid ström av uppblåsta hyllningsartiklar om Liberalerna i borgerlig press fram till valet.

Och det är därför vi ser en moderat morgontidning utropa Liberalerna och Johan Pehrsson till segrare – fast de inte är det.

Både TV4, SvD, TV4, Norran och en rad andra borgerliga tidningar har också redan skrivit om ”Pehrsoneffekten” – som inte finns den heller.

Makten glider högern ur händerna

Det skribenterna syftar på är den mycket tydliga ”Westerbergeffekten” då den nytillträdde Folkpartiledaren Bengt Westerberg fick partiet att växa.

Bengt Westerberg började prata om samhällets sociala ansvar för hela befolkningen – och lyckades öka partiets röster från 5,9 procent till nära nog det dubbla.

Johan Pehrson pratar om att bevakningsföretagen behöver mer av våra skattepengar och råkar själv äga en gigantisk post i bevakningsföretag. Och partiet står i det närmaste still.

Vilka är då SvD/Sifos verkliga vinnare om det inte är Liberalerna?

Ska vi gå efter SvD:s egen undersökning är det Socialdemokraterna som stiger till hela 33,7 procent även om det bara nämns i en bisats i artikeln.

Regeringsblocket har därmed 51,0 procent medan det konservativa blocket – inklusive Liberalerna – stannar på 47,4 procent.

Det konservativa blockets oro för att sjunka ännu längre bort från regeringsmakten om Liberalerna åker ut ur riksdagen får därmed anses som ytterst befogad.

Fram med botoxsprutorna!

Den snart enda återstående möjligheten för Ulf Kristersson och det konservativa blocket att ta över regeringsmakten är att Liberalerna hankar sig kvar ovan riksdagsspärren samtidigt som Miljöpartiet hamnar strax under och åker ur riksdagen.

Så till pumpstationerna, alla konservativa politiker i M, KD och SD och fram med botoxsprutorna alla skribenter inom borgerlig media! Nu gäller det att pumpa upp Liberalerna ordentligt fram till valet!

Tanken verkar vara att om tillräckligt många påstår att Liberalerna stiger som en dopad sol från bottenträsket, så kanske de till slut också gör det.