Magdalena Andersson: Svårt att driva vänsterpolitik när arbetare röstar på högerpartier
SD har blivit ett riktigt högerparti, enligt S-ledaren Magdalena Andersson. Men partiet lockar fortfarande många arbetarväljare, vilket gör det svårare för Socialdemokraterna att ”driva vänsterpolitik”.
Adelcrantzska palatset i Stockholm. En stenstatyett med ett avklätt par. En ”handskakningsyta” för internationella besök. Ett avskalat intervjurum med flaggor.
K-märkta, strikta miljöer.
Här jobbar väktarna. De kontrollerar väskor och blippar skorna på de som ska in. Fackförbundet Transports näst största yrkesgrupp. I valet kallas de ”arbetarväljare”.
Här i regeringskvarteren jobbar också Magdalena Andersson, statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.
Tjänstemännen blir en allt större del av ert parti. Hur viktiga är egentligen arbetarväljarna för er?
– Helt centrala. Jag ser gärna att tjänstemän också röstar på Socialdemokraterna men arbetarväljare är basen. Vi är bildade av fackföreningsrörelsen. Vi är ett parti som står för ökad rättvisa och ett gott liv för vanligt folk, säger Magdalena Andersson.
SD konkurrent om arbetarväljare
Men Socialdemokraterna har fått konkurrens i slaget om arbetarväljarna. Många är experterna som försökt förklara varför stödet är så stort för Sverigedemokraterna. I den senaste partisympatimätningen från SCB stöttade lite mer än var fjärde arbetare partiet.
Enligt Magdalena Andersson driver Sverigedemokraterna en fackfientlig politik. Partiet vill exempelvis ta bort de regionala skyddsombuden. Enligt SD är banden för nära mellan facken som utser skyddsombuden och socialdemokratin.
Men varför har ni tappat arbetarväljare då?
– Det finns säkert flera anledningar till det. Så här tydligt höger har ju Sverigedemokraterna inte varit tidigare. Min ambition är att alla arbetarväljare ska känna till det vid valet. Sverigedemokraterna har helt lämnat Sölvesborg och parkerat sig mitt på Stureplan.
Statsministern går till tydlig attack mot sin motståndare i striden om att vinna arbetarväljarnas förtroende. Samtidigt har kritiken mot hennes eget parti från LO-håll bitvis varit stenhård under den gångna mandatperioden.
”Komplicerat läge efter valet”
Januariavtalet som slöts med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet innebar en rad omstridda omläggningar i politiken. Ändringar av anställningsskyddet, omgörningen av Arbetsförmedlingen med fler privata jobbmatchare.
– Vi ska vara öppna och ärliga med att det kommer att vara ett komplicerat parlamentariskt läge även efter nästa val. Det bästa sättet att få en politik som är bra för svenska arbetare är att få så många som möjligt att rösta på Socialdemokraterna.
– Det är ett problem att LO-väljare har börjat rösta på Sverigedemokraterna eftersom de stödjer Ulf Kristersson (M). När så många arbetare röstar på högerpartier blir det svårare för oss att driva vänsterpolitik.
”Ska bidra efter förmåga”
Hur ska arbetslösheten bekämpas? En fråga som mynnat ut i löften från socialdemokratiska statsministrar genom tiderna. Göran Perssons mål var full sysselsättning. Stefan Löfven lovade lägst arbetslöshet i EU.
Vad är ditt mål?
– Det är att alla i Sverige ska bidra till samhället utifrån förmåga. Det innebär att alla som kan arbeta också ska arbeta.
Närmare ett konkret löfte än så kommer inte Magdalena Andersson. Trots att de som varit utan jobb mer än sex månader är många. Långtidsarbetslösheten biter sig fast.
Varför har ni inte lyckats komma åt långtidsarbetslösheten?
– Det är fruktansvärt när människor kan arbeta, vill arbeta men inte får möjlighet. Med det sagt, vi har väldigt många som arbetar i Sverige. Inget annat EU-land har lika många som är i arbete som Sverige. Det är väldigt positivt.
Olika grupper behöver olika insatser, betonar statsministern. Unga som inte klarat gymnasiet kan behöva kombinera jobb och studier. Äldre vars arbetsplats lagt ner kan ha nytta av en arbetsmarknadsutbildning. Mest pratar hon dock om kvinnorna som invandrat till Sverige från länder utanför Europa.
– Den gruppen syns inte ens alltid i statistiken, då alldeles för många av dem inte ens söker jobb. Det är oerhört bekymmersamt. Där behöver göras mycket mer, säger hon och lyfter förslaget om ett aktivitetskrav i försörjningsstödet.
Vilka aktiviteter kan det vara?
– Det handlar om att kunna hjälpa till med insatser som är bra för samhället men som inte görs nu. Eller att höja kvaliteten på fritids eller andra ställen. Det är precis det vi ska utreda.
Extratjänster skars ner
Magdalena Andersson nämner också de rejält försenade etableringsjobben som fack, arbetsgivare och regeringen skakat hand på och som riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa. Och det intensivår för nyanlända som Arbetsförmedlingen nyligen sjösatt, men som redan ifrågasatts.
Dessutom vill hon ha tillbaka de subventionerade extratjänsterna som försvann när oppositionens budgetalternativ gick igenom.
– Vi konstruerade ju extratjänsterna och där ser vi att det har varit en väg in för många utrikes födda kvinnor. Tyvärr skars det ner på det i den budget som gick igenom.
Under Magdalena Anderssons tid i regeringen har Socialdemokraterna gått med på stora förändringar av Arbetsförmedlingen. Samarbetspartnern Centerpartiet var pådrivande i den delen när det gällde det så kallade Januariavtalet.
Så gott som alla jobb ska förmedlas av fristående aktörer, ofta privata jobbmatchningsbolag. Men reformeringen har mötts av hård kritik från bland annat fackförbundet ST och centralorganisationen LO.
Finns det något ni borde ha gjort annorlunda?
– Det blev väldigt olyckligt för reformen kom samtidigt som högerpartier drev igenom en budget som genomförde väldigt stora nedskärningar på Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken. Så det kombinerat med omgörningen samtidigt som vi dessutom fick en pandemi var, får man säga, inte helt optimalt.
”AF-kontor ska finnas i hela landet”
Enligt Magdalena Andersson ska det finnas arbetsförmedlingskontor i hela landet. Uppdraget, som regeringen gett till Arbetsförmedlingen, innebär att de som söker jobb ska få samma service och stöd oavsett var de bor.
Men i hur stor utsträckning det blir i form av servicecenter, genom samverkan med kommuner eller med hjälp av ambulerande arbetsförmedlare återstår att se.
Själva jobbförmedlandet ska dock främst göras av fristående, ofta privata, aktörer.
Men är privata aktörer bättre på att förmedla jobb än statliga arbetsförmedlare?
– Det återstår att se. Det kommer bli jättespännande, så klart, att kunna utvärdera det. Viktigt är att det är ordning och reda på dem, att det inte blir som då under alliansen när jobbcoacherna rekryterade arbetslösa till IS snarare än hjälpte dem in i arbete.
Men ambitionen måste väl ändå vara att de här aktörerna är bättre eftersom det är en del av reformen?
– Ja. Men som sagt det finns väldigt hög tilltro till det i Centerpartiet. Jag hoppas att de har rätt.
Löfte om a-kassa
Under första maj gav Magdalena Andersson ett vallöfte om att se till att pandemins tillfälliga förstärkningar av a-kassan får vara kvar. Men när priserna nu stiger äts sådana ökningar till viss del upp.
Det handlar om att a-kassan till skillnad från många andra ersättningar inte räknas upp i takt med priser och löner. Så kallad indexering.
Med tanke på det ekonomiska läget, är du beredd att indexera a-kassan?
– Det är en viktig diskussion. Eller väldigt relevant. Indexeringen av de flesta utgifterna avskaffades under 90-talskrisen och budgetsaneringen. Syftet var att säkerställa ordning och reda i statsfinanserna. Vilket vi också vet är grunden för att vi ska kunna ha starka försäkringar och en stark välfärd.
Magdalena Andersson svarar alltså inte ja på frågan om hon vill räkna upp a-kassan. Däremot tycker hon att nya system som införts har skapat en obalans i systemet.
Hon ställer det mot hur rut- och rotavdragen fungerar. Om priser på renoveringar eller städtjänster ökar i kristider blir också skatteavdraget för tjänsterna större. Detta eftersom du får göra avdrag för en viss procentdel av priset.
– Flera av avdragen som högersidan infört på skattesidan är indexerade till sin konstruktion. Det gör den här frågan mer relevant än tidigare.
Karensavdrag svår fråga
LO kräver att Socialdemokraterna går till val på att slopa karensavdraget vid sjukdom. Under pandemin togs det bort tillfälligt.
Varför ska man ha ett karensavdrag?
– Motivet är i grunden att det ska finnas en legitimitet för försäkringen. Anledningen till att Reinfeldt (M) kunde vinna valet 2006 på att kraftigt försämra både sjukförsäkring och a-kassa var att det fanns en känsla av att de överutnyttjades. Det är viktigt att ha med sig.
Magdalena Andersson vill inte väcka de känslorna till liv igen. Samtidigt förstår hon kritiken mot avdraget. En statlig utredare ser nu över om reglerna behöver ändras för att de inte ska slå olika hårt mot olika yrken.
– Jag ser också att karensavdraget har blivit orättvisare med åren och det tog ett stort hopp under pandemin, med de möjligheter som finns för vissa grupper att jobba hemifrån om man känner sig lite dålig.
Vänsterpartiet tänker inte stödja er efter valet om ni inte tar bort karensavdraget. Vad tänker du om det?
– Troligen kommer det vara ett väldigt komplicerat läge efter valet, så jag kommer inte ägna mig åt att dra upp en massa röda linjer inför det. Annat än att vi inte kommer samarbeta med Sverigedemokraterna.
Magdalena Andersson väljer
Knacka dörr med Baudin eller Thorwaldsson?
Men med båda? Nej, helst själv! Det är onödigt att vi ska vara vid samma dörr. Det är inte effektiv dörrknackning.
Korv med bröd eller sushi?
Korv med bröd.
Annie Lööf eller Nooshi Dadgostar?
Magdalena Andersson.
LO eller Svenskt Näringsliv?
LO.
Twitter eller Facebook?
Facebook. Pressekreteraren: ”Hon är störst på Instagram”.
Verklighetskollen
Hur högt är Kebnekaise?
– 2 200 meter?
Vad är 6F?
– Ja, det är ju sex fackförbund som samarbetar.
Hennes pressekreterare: ”Fem!”
Hur mycket kostar en liter mjölk?
– Det beror på vad man köper för mjölk. Och dessutom har det stigit nu. Men 15 och upp.
Rätt svar: Sydtoppen på Kebenekaise mätte som högst 2094,6 meter över havet i fjol (den är täckt av en glaciär), fem LO-förbund som samarbetar (från början var de sex) och Arlas standardmjölk runt 13 kronor. Ekologisk någon krona mer.
Så skulle arbetarväljarna rösta i dag
Moderaterna – 19,2 procent
Centerpartiet – 5,6 procent
Liberalerna – 1,0 procent
Kristdemokraterna – 4,7 procent
Miljöpartiet – 2,7 procent
Socialdemokraterna – 30,1 procent
Vänsterpartiet – 8,5 procent
Sverigedemokraterna – 27,2 procent
Övriga – 1,1 procent
Källa: SCB:s partisympatimätning från november 2021.