– Det finns många superbegåvade hårt arbetande människor i Kina som verkligen tror på tillverkningsindustrin, sade Teslagrundaren Elon Musk nyligen till affärstidningen Financial Times.

Världens rikaste man fortsatte med att hylla sina kinesiska fabriksanställdas arbetsmoral – och peka ut amerikaner som lata.     

– De lämnar inte ens fabriken, medan folk i USA försöker undvika att gå till jobbet alls.

Inlåsta på Tesla i Kina

Men när Musk pratade om personal som inte ens ”lämnar fabriken” missade han att nämna att en sak: Grindarna till fabriken är låsta. 

I slutet av mars stängde mångmiljonstaden Shanghai ned på grund av coronalarm. För att trygga produktionen gick Teslas jättefabrik i staden in i en ”bubbla”, rapporterar affärstidningen Bloomberg.

Runt 8 000 anställda arbetar tolvtimmarsskift, sex dagar i veckan, och sover på madrasser på fabriksgolvet. För att förhindra exponering för covid-19 får ingen lämna fabriken, enligt ett internt dokument tidningen tagit del av. 

De anställda får betald kost och ett dagligt lönepåslag motsvarande 600 kronor för besväret. Enligt Bloombergs uppgifter står Tesla för sovsäckar och madrasser. Däremot framgår det inte om de anställda erbjöds att bo på fabriken – eller beordrades. 

Extrem övertid norm i Kina

Kinesisk lagstiftning tillåter egentligen maximalt arbetsveckor på 48 timmar, men reglerna följs sällan.

– Extrem övertid är en slags inbyggd funktion i den kinesiska industrimodellen. Väldigt långa dagar och obligatorisk övertid är normen, även om det inte är lagligt, säger Eli Friedman på amerikanska Cornelluniversitetets enhet för arbetslivsfrågor, till The Guardian.

– Allt det här görs regelbundet i samråd med de lokala myndigheter som också har i uppgift att se till att arbetsrätten följs. 

Mycket riktigt har kinesiska myndigheter godkänt upplägget på Teslas så kallade gigafabrik i Shanghai.  

Tesla stämmer kritiker

Gigafabriker är vad Tesla kallar sina allra största produktionsanläggningar. Fabriken i Shanghai har tidigare kallats ”giga-sweatshop” och anklagelser om mobbing, fusk och usla villkor har riktats mot Tesla

Företaget har svarat med att stämma kritikerna.

Enligt källor inifrån Tesla ska arbetarna få återvända hem först i mitten av juni. Det finns dock planer på att på att de ska få flytta från fabriksgolvet till särskilda sovsalar. 

Tesla och Elon Musk

Elbilstillverkaren Tesla grundades 2003. 

Under 2021 sålde företaget drygt 900 000 bilar, en ökning med 87 procent från föregående år. 

Samtidigt blev styrelseordföranden och störste ägaren Elon Musk världens rikaste person, framför Amazons Jeff Bezos, med en förmögenhet på runt 2 000 miljarder kronor.

Källor: Tesla, Forbes