Snart stänger skolorna och för många föräldrar drar ett pusslande igång för att barn ska ha något att göra innan den egna semestern bryter ut. Fritidshem? Kollo? Bo hos morfar? För arbetarklassen är sådana här problem lite mer närvarande och verkligen inte bara under sommaren. 
 
En ny rapport från LO klarlägger precis hur svårt det är för arbetare att få ihop arbetsliv med familjeliv.   
 
En viktig faktor är barnomsorgen. 
 
Den tid på förskola och fritids som erbjuds är långt ifrån tillräckligt för alla, helt enkelt eftersom människor – sex av tio arbetarkvinnor! – som arbetar när kontoren är stängda inte har rätt till barnomsorg när kontoren är stängda.  
 
Det finns förstås kommuner som erbjuder så kallat nattis eller förskola tidigt på morgnarna, men rapporten pekar på att det ofta är förbundet med hårda krav på föräldrarna. Det kan till exempel vara att man som förälder ska kunna visa att ens egna mamma eller pappa verkligen inte kan ta hand om barnbarnen, eller att man måste lämna in vistelsescheman flera veckor i förväg. 

Orosanmäld av förskolan

Det finns andra problem också. I mars berättade den här tidningen om undersköterskan Maria Jacobsson som blev orosanmäld till socialtjänsten eftersom hennes arbetstider gör att dottern måste vara långa dagar på förskolan. 
 
Till det kommer de otrygga anställningarna som särskilt plågar arbetarkvinnor. Majoriteten jobbar under otrygga anställningsformer där heltids- och tillsvidaretjänster är undantag snarare än norm. Enligt LO:s rapport arbetar nästan hälften av arbetarkvinnorna deltid, mot 24 procent i tjänstemannayrken. Bara 40 procent av arbetarkvinnorna har sin anställning på heltid. För männen är andelen 70 procent. 
 
En vanlig svensk grundskola har varje läsår fem studiedagar och är då stängd. Förskolor är inte sällan stängda två dagar per termin. Likadant är det med fritids. Till detta kommer höstlov, sportlov, påsklov, mellandagarna och sommarsemestern.  För folk som arbetar på kontor går det kanske att lösa genom att jobba hemifrån eller ta med sig barnen till jobbet. För byggjobbare, restauranganställda, lagerarbetare, vårdpersonal och förskollärare är det inte lika lätt.

Och undersköterskan kan inte smita hem efter lunch bara för att förskolan stänger. Till skillnad från många tjänstemän är flexibiliteten låg för arbetarkvinnor, bara tre av tio har möjlighet att påverka sina arbetstider. 

Livspusslet är inte löst

Rapporten pekar också på att föräldraförsäkringen som ska underlätta familjelivet inte gör det. Föräldrar med höga löner och friare arbetsliv har råd att spara föräldradagar för att få vardagen att fungera. Lågavlönade föräldrar med styrt arbetsliv måste ofta ta ut alla föräldradagar under barnets första år eftersom de inte har råd att spara dagar och inte heller kan flexa ihop vardagen.  

En gång talade vi om livspusslet. Ja, i valrörelserna 2006 och 2010 pratades det knappt om annat. Att göra vardagen uthärdlig för hårt arbetande familjer var något alla politiker månade om och lösningen som segrade var regeringen Reinfeldts rut-avdrag, en sorts skattesänkning för människor som har råd att köpa städhjälp eller barnpassning. 

Åren har gått men att människor upplever vardagen som stressig och att det som är viktigast i livet inte får plats. Socialdemokraterna har önskat lösa det där med sitt förslag om en familjevecka. Det går ut på att föräldrar som arbetar varje år får fem lediga dagar som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov eller planeringsdagar.  

Jämlikhet och jämställdhet

Reformen stoppades av SD och M i vintras och opinionsbildare på högerkanten – som själva tycks vara beredda att börja gerillakriga så fort någon nämner förändringar i rut-avdraget – har beskrivit det som en present till föräldrar som åker till Verbier på sportlovet.

Det är givetvis trams.  

Ihop med LO:s krav om att kommuner ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg utanför kontorstid och en individualiserad föräldraförsäkring skulle familjeveckan kunna bli arbetarrörelsens svar på hur man jämlikt och jämställt ska kombinera jobb och familj.