Precis som många förutspådde så har Sveriges säkerhetspolitiska situation blivit särskilt skör efter att regering och riksdag deklarerat att vi ska gå med i Nato.

Men det är inte bara Vladimir Putin som larmar och gör sig till. Det är inte bara Sergej Lavrov som morrar och hytter med näven.

Just nu är det vår tilltänkta allierade Turkiet som står för de värsta övertrampen.

Efter en vecka av hot och smädelser mot Sverige, krav på att inflytande över både vår inrikespolitik och vår utrikespolitik, så passerade Turkiets ambassadör i dag alla gränser. I en intervju med TT sa ambassadör Hakki Emre Yunt att han vill se riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnad till Turkiet.

– Om det är möjligt, ja. Men jag vet inte, hon måste vara svensk medborgare? Det är svårt att utvisa sina egna medborgare. Men det är upp till den svenska regeringen.

Ett land vi önskar alliera oss med militärt hotar alltså en svensk folkvald politiker, lagstiftare, på ett sätt vars like det är svårt att finna.

Hakki Emre Yunt säger till Ekot att han missförståtts av TT, men det är svårt att missförstå hans citat.

Det är ett övertramp som inte får gå obemärkt förbi. Inte i Utrikesdepartementet och inte i Riksdagen

Dags att markera, Ann Linde

Visst, just nu gör vi allt för att släppas i Nato men vad är vi för land om vi accepterar sådant här?

Utrikesminister Ann Linde bör göra klart för Turkiet att om angreppen på svenska förtroendevalda och medborgare fortsätter så kommer vi att utvisa landets ambassadör och nedrusta våra diplomatiska relationer till formalia. Talman Andreas Norlén måste tillsammans med landets partiledare snarast klargöra för omvärlden att de inte accepterar detta maktspråk.

Turkiets uppvisningar i veckan avslöjar vad det är för stat. I praktiken råder evigt undantagstillstånd, infört efter kuppförsöket 2016. Demokratiska kontrollmekanismer har urholkats, presidentämbetets makt har utökats och rättsväsendet kan knappast längre beskrivas som oberoende.      

Lagar mot terrorism och brott mot staten används för att tysta oliktänkande och regimkritiker och för att utplåna de sista spåren av yttrande-, press- och yttrandefrihet som finns i landet. Förföljelserna av kurderna har hårdnat.

Exporterar sitt förtryck

I veckan berättade Svenska Dagbladet om den grävande reportern Ahmet Dönmez som efter att ha polisanmält ett hot med politiska förtecken överfölls utanför sitt hem i Tullinge. Hans granskningar om den turkiska regimens kopplingar till maffian uppskattas inte i Ankara.

Var det Erdogan-regimen som låg bakom? Inte säkert, men vi vet att det turkiska förtrycket skickas på export på det här sättet.. Kurder och oppositionella i Europa pekas regelbundet ut av Turkiet som statsfiender och terrorister. Tidigare har flera socialdemokratiska riksdagsledamöter pekas ut enligt den modellen. Är de näst på tur för vilda utlämningskrav?

Sådana gangsterfasoner kan Sverige faktiskt inte tolerera.