Före kriget var restaurangen i centrala Kiev alltid full, oavsett tid på dagen. Den var ett populärt tillhåll för unga i kreativa yrken och utlänningar. 

Normalt sett serverar man boeuf bourguignon och Kiev mule-drinkar, men kriget har ändrat på menyn. Nu bakar restaurangen bröd till sjukhus och lagar kycklingsoppa åt stadens försvarare. 

Den här restaurangen är en av dussintals i Kiev som har stängt för matgäster men öppnat sina kök för volontärer som vill hjälpa landet under kriget. 

Ställets partydagar går knappt att ana längre. Dekorationerna är borta och fönstren övertäckta med svart tyg. 

Men precis som innan kriget är restaurangen en magnet för unga. Volontärer kommer hit för att laga mat åt de behövande. Att hjälpa landet tillsammans med likasinnade människor hjälper dem att hantera krigets tragedi. 

Samtidigt som volontärer packar ner måltiderna för leverans bryter en påminnelse om restaurangens tidigare tillvaro igenom: Technomusiken som spelas ur högtalarna. 

Köksslev i stället för gevär

Pavlo Khrobust, 25 år, brukade arbeta som restaurangkock men slutade nyligen. Kriget förde tillbaka honom till den bekanta köksmiljön – nu som volontär. 

– Först ville jag gå med i hemvärnet, säger Khrobust.

– Men jag insåg att jag skulle vara oduglig där. Jag började fundera på hur jag kunde göra nytta och kom på: Matlagning! I stället för ett maskingevär tog jag upp en slev och en kökskniv. 

Bra mat håller modet uppe. Soldaterna gör allt för att vi ska kunna sova om natten och vi gör allt för att se till att de äter gott

Pavlo Khrobust, kock

Militärens mat håller långt ifrån restaurangkvalitet, säger Khrobust. Han ville ändra på det och ge soldaterna hälsosamma och välsmakande måltider. 

– Med tanke på den intensiva fysiska aktivitet soldaterna utför så behöver de annan mat än den som serveras i armén, något mer delikat, säger han. 

– Bra mat håller modet uppe. Soldaterna gör allt för att vi ska kunna sova om natten och vi gör allt för att se till att de äter gott. 

Khrobust tog fram en balanserad meny som består av grönsaker, gröt, soppor och ibland frukt. Kyparen Oleksiy Bilyk, 24 år, ger måltiden en sista touch – nybakt bröd.  

– Någon sade att de kunde förse oss med massor av mjöl ifall vi kunde göra något av det. Jag tänkte på den enorma pizzaugnen som vi har i vår andra restaurang och insåg att vi kunde använda den för att baka bröd, säger han.

Kocken Pavlo Khrobust, i svart kockjacka och svart bandana runt huvudet, lutar sig mot en pelare medan han drar fingrarna genom skägget. I bakgrunden står nätsäckar med grönsaker.
Kocken Pavlo Khrobust håller uppsikt över volontärernas arbete.

Bröd till Kievs sjukhus

Bilyk lärde sig att baka via internet. Först hade han inga bakformar, så han använde tallrikar och grytor i stället. Brödet fick en rad olika former. 

– Vi levererade till sjukhusen och ensamma äldre. Vi packade några små frallor till var och en, säger han. 

Nu bakar Bilyk runt 80 limpor om dagen, något han inte hade kunnat föreställa sig för ett par veckor sedan. Han hade aldrig bakat innan kriget började. 

Han kunde inte gå med i armén till följd av ett problem med hans ID-handlingar och var glad över att kunna hjälpa till på annat sätt. 

– Jag lärde mig något nytt. Jag gjorde något för att hjälpa till. Och jag är lättad över att jag kan vara till nytta, säger han.

”Alla kan skära potatis”

Olga Romanchuk, 23 år, blev också tvungen att lära sig nya saker. Tidigare var hon markförvaltare på ett internationellt företag som bygger vindkraftverk, nu hjälper hon till i köket. 

– Jag kände att jag ville hjälpa till, men jag kunde inte hantera vapen, säger Romanchuk. 

– Så jag tänkte att jag kan skära potatis, det kan alla, säger hon. 

Att lära volontärerna att laga mat var en utmaning, berättar chefskocken Khrobust. 

– Vi har IT-specialister här, där är en tjej som är kemist på ett laboratorium. Vi blev tvungna att lära upp dem, så det var mycket jobb i början. 

Men redan efter ett par dagar var volontärerna ett sammansvetsat lag. 

Oleksiy Bilyk, i svart mössa och beige tröja, lutar sig fram över en köksbänk. Tre limpor bröd ligger på ett metallfat. Han klämmer med fingrarna på ett av dem.
Oleksiy Bilyk kontrollerar att det nybakade brödet är färdiggräddat.

20 000 luncher om dagen

Restaurangen är ett av dussintals matställen i centrala Kiev som har gått ihop för att hjälpa civila ukrainare och militären under kriget. Tillsammans lagar de runt 20 000 luncher dagligen. Och detta är bara restaurangerna i ett av huvudstadens kvarter. 

– Under den här tuffa tiden lyckades vi alla gå samman. Det är väldigt typiskt oss ukrainare, vår styrka är att vi kan förenas, säger Vlada Herasimchuk, 25 år. 

Herasimchuk är kypare och nu samordnare för volontärrörelsen i området. 

– Det finns många öppna kök i centrum, säger hon.

– Vi samlar in förfrågningar över hela stan och skickar dem vidare till varandra för att underlätta logistiken. 

”Ukrainare ett hårt arbetande folk”

Restaurangerna delar också matvaror med varandra. 

– Vi har volontärer som har bil och som är villiga att hjälpa till med leveranser, säger Herasimchuk. 

Även när hotet om rysk artilleribeskjutning var som störst var volontärerna på plats.  

– Jag insåg just en väldigt intressant sak, säger Herasimchuk.

– Ukrainare är ett hårt arbetande folk. Alla människor här känner att de måste göra något. 

Av säkerhetsskäl har Kyiv Independent valt att inte nämna restaurangen i denna artikel vid namn.