Sedan valnatten 2018 har Kristersson kommit till insikt om att hans statsministerdröm aldrig kommer bli av så länge inte Sverigedemokraterna är med i regeringsunderlaget.

SD har nu välkomnats in i den borgerliga värmen. Vid en borgerlig seger kan Sverigedemokraterna få aktivt inflytande över statens budget, men nu kan SD dessutom få avgörande makt över Sveriges försvars- och säkerhetspolitik.

Kristersson är beredd att låta SD få avgörande makt över om Sverige ska gå med i NATO eller inte. Moderaterna har tidigare värnat om breda uppgörelser i försvarspolitiken.

Den principen lämnar Moderaterna när partiet är beredd att köra igenom ett NATO-medlemskap i riksdagen med knapp majoritet. Moderaterna söker konflikt med Socialdemokraterna i säkerhetspolitiken och öppnar för att ge SD ett avgörande i NATOfrågan. 

SD utgör en säkerhetspolitisk risk

Det är ur det perspektivet man måste betrakta den senaste SD-skandalen. Den 20 mars delade Roger Richthoff ett videoklipp på Facebook. Richthoff är inte vem som helst. Han var fram till onsdagen ledamot i riksdagens försvarsutskott och var fram till i höstas försvarspolitisk talesperson för SD.

Klippet Richthoff delade är en propagandafilm som innehåller desinformation om att Ukraina har biologiska vapen. Utöver det återfinns antisemitiska inslag i klippet. Inte nog med det så försöker klippet som SD-ledamoten delade ge sken av att Ryssland befriar Ukraina från folkmord och etnisk rensning. 

För bara en vecka sedan talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Sveriges riksdag. En president som i en månads tid har lett sitt land genom en av de värsta krigshandlingarna sedan andra världskriget. Att en svensk parlamentariker väljer att agera på det här sättet är ett hån mot den kamp för frihet och demokrati som Ukraina utkämpar.

Hur alarmerande Richtoffs agerande än må vara så är det i linje med partiets klavertramp de senaste åren. En annan som inte kan ta ställning mellan en demokratiskt vald ledare i USA och en diktator i Moskva är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

För några veckor sedan medverkade Åkesson i SVT:s program 30 minuter. Där kunde inte Åkesson berätta vem han föredrog av Joe Biden och Vladimir Putin. När Åkesson fick frågan hade Ryssland ockuperat Krim sex år och utkämpat krig i Donetsk och Luhansk.

Moderaterna bär ansvar för SD:s inflytande

För fem år sedan lät sig SD:s före detta riksdagsledamot Pavel Gamov bjudas på en resa till Moskva av en organisation med nära kopplingar till Kreml och Vladimir Putin. Peter Hultqvist kritiserade resen i skarpa ordalag och menade på att Gamovs handlande kunde utgöra en säkerhetsrisk. I Europaparlament har Sverigedemokraterna vid flertalet tillfällen låtit bli att fördöma Rysslands annektering av Krim 2014. 

Det är uppenbart att SD inte klarar av att gränsa till Putins Ryssland. 

Moderaterna bär ansvaret för vilken sorts makt SD kommer att ha framöver, det gäller både NATO-medlemskap och regeringsinnehav nästa mandatperiod. Det fanns en tid då man kunde lita på Moderaterna i säkerhetspolitiken. Den tiden är förbi. Moderaterna är naiva när de gör sig beroende av SD för att säkra makten i september, det kan få förödande konsekvenser för svensk säkerhet. 

Carl-Michael Palmér praktiserar på Arbetets ledarredaktion inom ramen för Aftonbladets ledarskribentsutbildning.