”Varje månad, efter att jag fick lönen på mitt bankkonto, skickade hon ett meddelande om att jag skulle betala tillbaka delar av den.”

I ett mejl till Migrationsverket beskriver den vietnamesiska kvinnan sina arbetsförhållanden på nagelsalongen i Nacka.

”Jag jobbade 10 timmar om dagen, sex dagar i veckan, men fick inget extra för det.”

Hon vädjar samtidigt om att hon ska få stanna i Sverige, i alla fall tills tvisten om den uteblivna lönen är löst.

”Snälla berätta för mig hur jag kan stanna här lagligt tills rättegången är klar”, skriver hon.

Jobbet blev en mardröm

45 000 dollar, eller drygt 420 000 kronor. Så mycket skulle kvinnan från Vietnam betala för att få ett arbetstillstånd för att kunna komma till Sverige tillsammans med sin make. Det enligt ett åtal där rättegången just nu pågår i Nacka tingsrätt.

En tid innan avresan, betalade de ungefär halva kostnaden på 20 000 dollar och i början av 2017 anlände de i Sverige. Men jobbet på nagelsalongen blev snabbt en mardröm.

I åtalet beskrivs hur kvinnan blivit lovad ungefär 20 000 – 25 000 kronor i månadslön. I verkligheten blev den mellan 7 000 och 10 000 kronor.

För den lönen ska hon ha jobbat sex dagar per vecka, totalt cirka 60 timmar i veckan och inte heller fått någon semester.

Kvinnans fall har tidigare uppmärksammats i SVT:s Uppdrag granskning.

De åtalade är en man i 60-årsåldern och hans dotter i 35-årsåldern, som drivit nagelsalongen. Åtalet gäller i första hand brottet människohandel.

Åtal beskriver tvångsarbete

Åklagaren menar att kvinnan varit i beroendeställning till arbetsgivarna på grund av skulden och sitt arbetstillstånd där hotet om att tvingas lämna Sverige hängt över henne. I åtalet beskrivs arbetet som tvångsarbete, eftersom hon inte haft något egentligt val att säga upp sig.

Tiden för brottet sträcker sig från hösten 2016 hela vägen fram till 2019. Under 2018 infördes den nya lagen människoexploatering som är tänkt att komma åt arbetsgivare som utnyttjar personal i beroendeställning. 

Nyligen fälldes en arbetsgivare för första gången i Högsta domstolen för det brottet, ett av mycket få fall som ens gått till åtal när det gäller människoexploatering i arbetslivet.

Men snart kan det bli ett till. Åklagaren Eva Wintzell kommer nämligen att lämna in ett tilläggsyrkande som rör det nya brottet. Det innebär att arbetsgivarna skulle kunna dömas för människoexploatering i stället om tingsrätten inte anser att det rör sig om människohandel. Tilläggsyrkandet gäller den sista tiden av kvinnans arbete då den nya lagen hade börjat gälla.

– Jag yrkar alternativt människoexploatering sista halvåret, säger hon.

Utnyttjande i nagelbranschen

Arbetet har flera gånger tidigare berättat om brister och utnyttjande inom nagelsalongsbranschen där många arbetskraftsinvandrare från östasien arbetar.

Våren 2019 stämde Handels en nagelsalong på 3,4 miljoner kronor för uteblivna löner och i augusti samma år stämde förbundet en annan salong på 500 000 kronor i utebliven semesterersättning.

I en stor kontroll från Skatteverket av 259 nagelsalonger som presenterades förra året hittades ett stort antal brister.

Bland annat upptäckte Skatteverket oredovisade intäkter på 24,1 miljoner kronor och även oredo­visade löner på 17,8 miljoner kronor.

– Av det vi såg pekar mycket mot att det finns exploatering av arbetskraft inom nagelvårdsbranschen, sa Magnus Winberg, nationell samordnare på Skatteverket då.