Året var kanske 1999 och högerns ungdomsförbund, MUF, hade kommit till min gymnasieskola för att dela ut flygblad, ballonger och knappar.

Bland de politiskt intresserade på skolan skulle de flesta nog kalla sig socialister och entusiastiska diskussioner kring vilket samhällssystem som egentligen var bäst bröt ut i ljushallen.
En ungmoderat deklarerade att kapitalismen var överlägsen eftersom, sa han, två länder där det finns McDonalds-restauranger aldrig har krigat mot varandra.

Jag kom att tänka på det där när McDonalds-landet Ryssland i februari i år invaderade McDonalds-landet Ukraina. Marknadsekonomins och frihandelns pacificerande kraft visade sig vara en illusion. Multinationella företags ekonomiska intressen fungerade illa som värn för fred, demokrati och säkerhet. Den ekonomiska chockterapi Ryssland fick efter Sovjets kollaps skapade inte en västallierad.

Och här står vi nu och ser vår politiska ledare famla efter vapen som ska bita på demagogen i Moskva. Samtidigt står det svenska samhället inför, som det brukar heta, påfrestningar. På horisonten tornar en ekonomisk kris som en effekt av de ekonomiska sanktioner som riktas mot Putin-regimen.

Gemensamma problem

En levnadsomkostnadskris är redan här med bensin-, diesel- och elpriser som spränger alla historiska rekord. 4 000 ukrainare flyr till Sverige varje dag. Stora satsningar på totalförsvaret måste tidigareläggas och akut skalas upp. Just det, inget av de problem för svensk välfärd som coronapandemin åskådliggjorde – underbemanning, underfinansiering, otrygga anställningar – är egentligen hanterade. Och så var det klimatet också.

Klarar vi det här?

Efter finanskris, flyktingkris, coronakris och nu krigskris spirar kanske en insikt att vi lever i det här samhället tillsammans. Vi behöver gemensamma lösningar på gemensamma problem. Om sådana insikter kan omsättas i praktiken vore det ett brott med 40 år av nyliberalism.

Jag vet, det är många som allt för slappt pladdrar om nyliberalism hit och dit, så jag ska vara lite mer precis. I fyra årtionden har uppfattningen att all politik måste syfta till att maximera intäkterna för privata intressen varit dominerande. I fyra årtionden har en världsuppfattning som gör gällande att affärsmannen alltid vet bättre än den förtroendevalda varit förhärskande. Och det har påverkat Sverige och oss som bor här.

Alla sin egen lilla ö

Trots att vi har valfrihet så blir elen bara dyrare och telefonen har ingen täckning i sommarstugan. Pedofiler och islamister driver friskolor. Man kan inte räkna med att man får någon pension men man kan räkna med att krämare berikar sig på systemet.

”Politikens mål har länge varit att skapa en individualistisk kultur präglad av självförverkligandets etik, inte en gemensam vision av samhället. Plikten i en sådan kultur är riktad inåt, inte mot flaggan eller gränsen. Alla är sin egen lilla ö.”

Så summerar kulturskribenten Victor Malm teologen Joel Halldorfs kritik mot det marknadsliberala projektet.
Det går att säga det där på ren socialdemokratiska.

Man ska välja – inte delta

Och det har skribenten Fredrik Jansson nyligen gjort i en text om det han kallar åtstramningssamhället:

”Idéer om budgetöverskott och det finanspolitiska ramverket i kombination med avregleringar och privatiseringar av det som legat på det allmänna har skapat ett anorektiskt samhälle där ansvaret i allt större utsträckning har förts över på den enskilde.
Skattesänkningar, avdrag, och kundval på bekostnad av robusta gemensamma välfärdslösningar – den reellt existerande nyliberalismen om man så vill – har gjort vårt samhälle sårbart för vår tids kriser. Privat konsumtion har premierats på bekostnad av samhälleliga investeringar.”

Den marknadsekonomi som skulle stoppa krigen är alltså inbegripen i en sort lågintensivt krig mot själva samhället. Samtidigt har medborgarskapet alltmer blivit en fråga om att välja, inte om att delta.
Det fungerar dåligt när välfärden går på knäna och när klimatkrisen står för dörren.
Det fungerar alldeles särskilt uselt när ett grannland bombar sjukhus i Ukraina och vår solidaritet sätts på prov.