Just nu pågår svenska Melodifestivalen i syfte att få fram det svenska bidraget till Eurovisions-finalen som hålls i maj i italienska Turin.

Samtidigt, ett par hundra mil från Sveriges gränser har Ryssland invaderat Ukraina i brott mot folkrätten och Ukrainas rätt till självbestämmande. 

Vid sidan av de nya sanktioner som USA och EU börjat införa mot Ryssland så växer också andra bojkotter fram.

Sverige har dragit sig ur bandy-VM i ryska Syvtyvka, fotbollens Champions League-final flyttas från Sankt Petersburg till Paris, Svenska skidförbundet meddelar att man bojkottar alla skidtävlingar i Ryssland och Svenska fotbollförbundet säger att man inte tänker spela en eventuell playoffmatch till herr-VM i Ryssland. 

ESC är en pr-maskin för skurkar

Däremot ska Ryssland absolut få delta i Eurovision song contest, ESC. Det har organisatören i Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, bestämt. Man borde inte bli förvånad. Att Eurovision arrangerats i diktaturen Azerbajdzjan och att EBU haft svårt att säga till vilket land Krimhalvöns telefonröster ska räknas säger allt om vilken sorts organisation det är.

”Eurovision song contest är ett icke-politiskt kulturellt evenemang som enar länder och hyllar olikheter genom musik”, skriver EBU i ett uttalande.

Det är kvalificerat trams. När ett europeiskt land attackerar ett annat så går det inte att skilja på politik och jippon. Alla auktoritära regimer fäster stor vikt vid kulturella framgångar eftersom det ger regimen både legitimitet och prestige. Ett exempel: Spaniens fascistiska diktatur använde målmedvetet landets vinster i ESC 1968 och 1969 som propaganda för sitt korrupta samhällssystem.

Vägra åka dit, SVT

Så har det fortsatt. ESC är en gigantisk PR-maskin som envälden och milisstater utnyttjar för att försöka bättra på sitt rykte. Forskarna Yana Meerzon och Dmitri  Priven har skrivit om hur den ryska regimen efter Sovjetunionens sammanbrott använts sig av Eurovision för att återupprätta landets image och status som stormakt.

De årliga musiktävlingarna har blivit en arena för Ryssland att manifestera de kulturella, politiska och ekonomiska värderingar man står för efter kommunismens sammanbrott. Att Ryssland till slut vann och fick arrangera ESC var därför en fjäder i hatten. Det året, 2009, tillät EBU inte Georgien – som nyss hade krigat mot Ryssland – från att tävla eftersom deras bidrag betraktades som ”för politiskt”.

Att EBU skulle frysa ut Ryssland kan man nog inte hoppas på. Organisationen är för moraliskt vanställd för det. Men om Ryssland får komma till Turin då bör Sverige göra som Finland – vägra åka dit.

Uppdatering: 25 februari meddelade EBU att Ryssland inte får tävla i Eurovision song contest 2022.