När kalla kriget tog slut så var det inte bara demokratin som segrade. Även fifflarna, hajarna, gangstrarna kunde flytta fram sina positioner. Kommunismen brakade ihop och ett gränslöst lekland upprättades där de allra rikaste kan köpa sig fria från skatter, lagar och normer.

Ungefär så beskriver den brittiska författaren Oliver Bullough den globala ekonomins skuggvärld i sin bok Moneyland: Varför tjuvar och bedragare styr världen och hur man gör för att få tillbaka den

Boken kom på svenska i fjol och förtjänar verkligen att läsas i ljuset av det som nu sker i östra Europa. Den berättar nämligen varför det varit så svårt för demokratiska marknadsekonomier att trycka till den ryska regimen när den bryter mot folkrätten.  

Rysslands invasion av Ukraina har redan mötts av sanktionspaket riktade mot banker och privatpersoner. Dessutom avser Tyskland att stoppa gasledningen Nord Stream 2. Det är förstås helt rätt. Men kommer det bita? 

Specialregler för superrika

Sanktionerna som infördes när Ryssland annekterade Krimhalvön har ju inte hållit Vladimir Putin på mattan. En förklaring till det är att Europa och Ryssland är så beroende av varandra. Och det handlar inte bara om gas eller andra naturresurser. Det handlar om pengar också. 

Det två största mottagarländerna av ryskt kapital är Cypern och Brittiska Jungfruöarna. Men det handlar inte om några egentliga investeringar, utan om att stenrika ryssar med band till Putin-regimen velat säkra rövade tillgångar från skattemyndigheter. 

Kryphål i lagstiftningen, politiskt ointresse och specialregler för superrrika har lett till att oligarker och despoter tillåtits gömma undan enorma tillgångar i länder som Nederländerna, Luxembourg, Schweiz och Storbritannien. Med löften om låga skatter och tillgång till skatteparadis har man lockat till sig ljusskygga kunder som betalar bra för att slippa exponeras. 

Presidenten grundade offshore-bolag

Man behöver minnas de uppgifter som framkom i de så kallade Pandora-pappren. Här kunde man läsa hur det i Dublin, huvudstad i EU-landet Irland, fanns ett hus där över 800 internationella och framför allt ryska företag stod registrerade. Men i byggnaden fanns bara tomma kontor. Ingen jobbade där. Inget av företagen drev någon verksamhet i Irland. Det var ett brevlådeföretag. 

I samma veva avslöjades det att en cypriotisk advokatfirma som drevs av landets president Nikos Anastasiadis i allt väsentligt var ett offshore-bolag med ett enda syfte: låta ryska oligarker hålla sina affärer och förmögenheter hemliga. 

Just vänskapen mellan Cypern och Ryssland är intressant. När önationen gick med i EMU 2007 började pengarna flöda in från rika ryssar som ville placera stora kontantreserver inom euroområdet. Under eurokrisen gav Ryssland den cypriotiska regeringen miljardlån till rekordlåg ränta. I dag är Cypern dessutom det land som investerar mest i Ryssland. Det handlar uteslutande om skatteaffärer

Regeringen tog emot ryska pengar

Trots lag- och regelskärpningar står Europa fortfarande öppet för den här typen av överföringar. 
I Storbritannien – där man tidigare kunde köpa brittiskt medborgarskap genom att investera i  finansmarknaden – finns 2 189 företag registrerade som Transparency International pekar ut som misstänkt kopplade till rysk penningtvätt. I höstas avslöjade The Mirror att en fjärdedel av de brittiska ministrarna tagit emot pengar av människor med kopplingar till Ryssland. 

– Ingen har gjort mer för att flytta pengar ut ur Ryssland än Londons alla advokater, bankirer och revisorer. Ingen har varit mer tillmötesgående gentemot Putins oligarker än Storbritanniens politiker. Därför är ingen mer skyldig än vi för att Rysslands rikaste nu kan betrakta ett krig som åskådarsport, har Oliver Bullough sagt

Den anklagelseakten bör hela Europa, även Sverige, ta till sig. Vill man sätta åt Vladimir Putin och kretsen kring honom måste EU och Storbritannien visa kraft. Frys och konfiskera oligarkernas stulna tillgångar i västerländska banker. Ta ifrån dem deras fastigheter, konstmuseum och fotbollslag. Och stäng en gång för alla ner de europeiska skatteparadisen.