Den 7 februari gick tusentals anställda knutna till flera vårdfack ut i strejk över hela Sri Lanka. Kraven gällde högre löner, bättre villkor och utbetalningar av övertidsersättning. 

Ekonomin befinner sig i kris och enligt regeringen fanns inget budgetutrymme för lönehöjningar. Men det argumentet avfärdades av sjuksköterskeförbundet GNOA som påpekade att offentliganställda lärare fått sina planerade löneförhöjningar. 

Inställd vård efter strejk i Sri Lanka

På statliga sjukhus ställdes det mesta utöver akutvård in. När protesten fortsatte trots order från en domstol i huvudstaden Colombo svarade president Gotabaya Rajapaksa, enligt nyhetsbyrån AFP, med att helt förbjuda strejker inom vårdsektorn.

Vårdfacken valde, i utbyte mot löfte om förhandlingar, att avsluta konflikten. 

Det är andra gången på kort tid som Rajapaksa tar till drastiska metoder för att stoppa landets fackföreningar. Så sent som i november förbjöds strejker inom energisektorn efter fackliga protester mot privatiseringar. Brott mot förbudet kan straffas med fängelse i högst fem år samt konfiskerad egendom. 

Sri Lankas president ber om tålamod

President Rajapaksa menar att landet, under svåra omständigheter, gör sitt bästa för att tillmötesgå vårdpersonalen. Bland annat ska vårdfackens krav om betalda arbetskläder hörsammas. Samtidigt efterlyser presidenten tålamod. 

– När en grupps krav är uppfyllda kommer nästa grupp med sina krav. Men det är viktigt för alla att förstå att vi inte kan möta varje krav mitt i den pågående ekonomiska krisen, säger han enligt den lokala nyhetssajten Ceylon Today

Sri Lanka

Önationen Sri Lanka, sydost om Indien, har drygt 21 miljoner invånare och en dramatisk modern historia.  

Landet blev självständigt från Storbritannien 1948. År 1983 utbröt inbördeskrig mellan tamilska separatister i norr och den srilankesiska staten. Kriget pågick fram till maj år 2009 och krävde uppemot 100 000 människors liv. Båda stridande sidor misstänks för krigsbrott av FN.

Landet har en stark industri. I sociala hänseenden som inkomstnivå, läskunnighet, barndödlighet och medellivslängd ligger Sri Lanka bra till i en regional jämförelse. Men pandemin har lett till kris och staten är djupt skuldsatt. 

Runt 10 procent av de anställda i landet är fackligt organiserade. Starkast är facken inom den offentliga sektorn. 

Källor: UI/Landguiden, Union to Union