KOMMENTAR. Man får ändå ge Stockholms finansregionråd Irene Svenonius att hon sakta men säkert börjar sno åt sig rollen av att ge konceptet ”leva i förnekelse” ett ansikte från Bagdad Bob.

Buas hon ut under en protest mot Stockholmsregionens eftersatta förlossningsvård, då gjordes det av ”proffsdemonstranter”. 

Vad proffsdemonstranter är? Oklart. Tydligen är de även ”våldsbejakande vänster”. Var den informationen kommer ifrån? Hon har sett dem vid fler demonstrationer och de tycker att ”politiska motståndare ska sitta i fängelse i stället för att bemötas med politiska sakargument”.

Det här är såklart en utmärkt strategi om man vill göra sig helt oberörd av kritik. En borgerlig taktik lånad av Carl Bildt och sedan dragen i absurdum. 

Irene Svenonius (M) tar emot namnunderskrifter under en demonstration för mer pengar till förlossningsvården i samband med Region Stockholms budgetfullmäktige i landstingshuset i november 2021.

Svenonius och hennes styre har sålt ut i stort sett allt de kunnat peka på. Kan en app göra jobbet, då spelar det ingen roll om det blir sämre. Den ska in.

Kan ett konsultbolag, gärna med kopplingar till regionrådet själv eller någon annan borgerlig regionpolitiker, tjäna en hacka? Klart de ska! Så bygger man världens dyraste sjukhus.

2019 släppte hon den egenutgivna boken Jag vill avskaffa mig själv – låt proffsen styra vården, med proffs tycks hon främst mena välfärdsbolagskoncerner med oklara ägare eller olika tech-killar som gjort appar. 

Jag vill bara understryka här att ingen av dessa är proffs på vård.

Även där är de som vill stoppa hennes innovationskraft antingen avundsjuka eftersläpare i utvecklingen eller helt enkelt bara ”vänster”.

Recensionen av boken i Läkartidningen avslutas med:

”Den som i stället vill läsa en väl faktaunderbyggd, balanserad och saklig genomgång över styrkor och svagheter i ett av världens mest effektiva sjukvårdssystem och dess utmaningar och möjligheter framöver, använder lämpligen samma tid till att läsa något annat.”

Det svenska systemet med välfärdsföretag som närmast ohämmat kan etablera sig inom vård och skola och få tillgång till skattemedel är unikt.

För många folkvalda är styrelsearbete steget efter politiken. Men en del går in i bolagsstyrelserna för välfärdsbolagen innan de ens avslutat den politiska karriären.

Jag hade ingen aning om att det fanns partier i Sverige, förutom delar av KD, som ville bekämpa läkekonsten i sig

Johannes Klenell

Det har också skapat en spännande mix av politik och näringsliv där det idag är nästan omöjligt att se vem som är borgerligt folkvald, vem som sitter i bolagsstyrelsen för våra vård- och skolkoncerner eller vem som arbetar för deras intresseorganisationer.

Det är utifrån den här helt unika formen av svensk korruption vreden och åsikten att de politiker som låter detta fortgå borde sitta i fängelse kanske måste förstås. Inte utifrån att det är ”våldsbejakande vänster”.

Det här är inte Trump som ropar ”lock her up”, utan konsekvensen av ett systemfel som just Svenonius tycks vandra rakt in i med ideologiska skygglappar på.

Och då det handlar om vården berör det oss alla.

Moderaterna i regionen driver just nu en skrämselkampanj kallad ”Rör inte min vård”. Där har de stulit det gamla antirasistmärket ”Rör inte min kompis” formgivning och applicerat det på… well… ehm… vinster i välfärden.

Går man in på sidan påstår de att om Socialdemokraterna tar över i Stockholm så kommer i stort sett all privat vård läggas ned.

”Ännu värre blir det när Socialdemokraterna gör sig beroende av vänsterpartiet, som i sin tur vill lägga ned alla fristående mottagningar.”

Man kan söka på sitt postnummer och se de närliggande privata vårdmottagningar Moderaterna påstår kommer läggas ned om sossarna tar makten.

Bland annat står tydligen min vårdcentral här i Årsta på så skakiga fötter att den skulle implodera om någon annan än borgarna styrde regionen. Så även en privat logopedverksamhet i Vällingby. Vad man inte säger är att regionen själva lagt ned den landstingsdrivna logopedverksamheten i Vällingby – i somras.

Här finns alltså inget vårdval. Man har bara tagit bort det gemensamma och ersatt det med ett privat alternativ. Ändå påstår man att ”Stockholmarnas valfrihet är allvarligt hotad”. 

Enligt Rör inte min välfärd finns hela vårdområden Socialdemokraterna är motståndare till. Bland annat neurologi, urologi och allergologi. 

Jag hade ingen aning om att det fanns partier i Sverige, förutom delar av KD, som ville bekämpa läkekonsten i sig.

Så sprider Moderaterna myten om att det vi gjort, det är oåterkalleligt. Våra barn, sjuka och gamla hålls gisslan med hot om att kastas ut på gatan om inte de privata bolagen får göra ohämmad vinst.

Dit har i så fall Irene Svenonius och hennes moderater tagit region Stockholm. Ingen annan.

Svenonius och hennes styre har sålt ut i stort sett allt de kunnat peka på. Kan en app göra jobbet, då spelar det ingen roll om det blir sämre. Den ska in.

Johannes Klenell

Borgerliga ledarskribenten Sofia Nerbrand delar en text om att Miljöpartiet vill utreda stopp för vinstdrivna aktiebolagsskolor och kallar det ”ren socialism”. Johan Pehrson, riksdagsledamot och gruppledare i Liberalerna, svarar ”Det börjar där, men slutar inte där”. 

För alla vet ju att där man ser över stopp för bolagskoncerners obegränsade vinstuttag av skattemedel – där bränner man snart också människor. 

Jag googlar kampanjen ”rör inte min vård”. Det första sökresultatet som kommer upp är en annons för nätläkarföretaget Doktor punkt se.

I går delade regionborgarrådet en bild på instagram med texten ”Stoppa (s) nedmontering av välfärden”. Man behöver inte ens vara socialdemokrat för att se ironin. 

Om du leder det borgerliga block som styrt Stockholmsreigionen i 16 år så finns det något nästan imponerande fartblint här.

Med risk för att låta som en proffsdemonstrant. Jag tror hon helt enkelt skiter i vilket.