Fortsatt förlossningskris – tvingas låna personal efter att barnmorskor slutat i protest
Det saknas ett femtiotal barnmorskor i Stockholm Det gör att läget är fortsatt ansträngt inom förlossningsvården. I dagsläget tvingas man låna personal från gyn-avdelningarna för att klara verksamheten.
Efter åtskilliga larm om orimliga arbetsförhållanden inom förlossningsvården i Stockholm sa ett stort antal barnmorskor upp sig i höstas.
Dessutom avsade sig ett antal chefer sina uppdrag då de ansåg att de inte kunde utföra dem på ett bra sätt.
Även många undersköterskor larmade om en ohållbar arbetsmiljö, något Arbetet tidigare rapporterat om.
”De var både trötta och arga”
– Det här är ju en kris. Det har varit en utveckling över tid som blev extra tydlig i höstas när både chefer, barnmorskor och andra medarbetare sa att vi måste göra något åt situationen. Då hade det redan gått ganska långt, så de var både trötta och arga, säger Nicole Silverstolpe som är förlossningssamordnare i region Stockholm.
Hon tillträdde i slutet av oktober som en av de åtgärder som sattes in för att komma till rätta med kaoset. Trots det ansträngda läget tror hon att det är på väg att vända.
– När jag fick min roll var det många som sa: vi tror inte på vad ni säger – visa i handling. Och där tycker jag att jag hör att det börjar finnas ett förtroende för att det kommer att hända något.
Regionen skjuter till pengar
Bland annat har regionen skjutit till pengar, drygt en halv miljard på tre år. Målet är att ha en barnmorska per födande kvinna, något som har efterfrågats av barnmorskorna.
– Nu är det ganska många som tagit tillbaka sina uppsägningar, så det känns hoppfullt. Och av dem som har slutat är det flera som nu har timanställning, så de tjänstgör ändå på kliniken.
Dessutom har man tidigarelagt öppnande av förlossningskliniken på Sankt Görans sjukhus. Kliniken öppnar nästa vår, tre år tidigare än planerat. Men det kan paradoxalt nog leda till ytterligare kaos.
– Vi vet att det kommer att bli turbulent då. För det kommer att finns nya arbetsmöjligheter och många kommer att röra på sig. Så då får vi ett lite stökigt läge igen, säger Nicole Silverstolpe.
Bättre i höst
Hon tror att det kommer dröja ett tag innan man uppnått målet med en barnmorska per födande. Men hon hoppas att det ska börja närma sig i höst.
– Jag tror inte vi kommer ha en till en då, men att vi vet hur vi vill jobba. Att det finns möjligheter att göra det oftare och att man kan prioritera de kvinnor som verkligen behöver ha någon där.
I region Stockholm utgår man från tre beredskapsnivåer inom förlossningsvården. Läge ett innebär att allt flyter på som det ska och man klarar vården på respektive klinik. Läge tre innebär att hela regionen hjälps åt som en gemensam förlossningsklinik. Just nu befinner man sig i läge två, enligt Nicole Silverstolpe.
– Det innebär att man lånar in personal från den gynekologiska kliniken på samma sjukhus, som får hjälpa till inom förlossningsvården.
Drabbar inte det dem som behöver gynekologisk vård?
– Jo, men då får man tänka precis som inom covid-vården, att det som är viktigast går först. Föda barn är viktigare än planerad operation, då går det först. Så man prioriterar förlossningsvården nu under den tid som det behövs.
Ett femtiotal barnmorskor saknas
Mest akut är läget på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
– Vi saknar ett 20-tal barnmorskor så som verksamheten är uppbyggd i dag – men vi är mitt uppe i en rekryteringsprocess och ser positivt på utvecklingen. Vi är glada över att 30 barnmorskor tagit tillbaka sin uppsägning och tillsammans med oss är med i utvecklingen av vår förlossningsvård, säger överläkaren Maria Persson som är verksamhetschef för kvinnosjukvård och förlossning Danderyds sjukhus.
Enligt Södersjukhusets presstjänst saknar man där mellan 25 och 30 barnmorskor i dagsläget. När det gäller undersköterskor uppger man inte det inte finns några rekryteringsproblem.