Jonas Dalensjö.

Vid årsskiftet fick Jonas Dalensjö nycklarna till lokalen på Falkenbergs affärsgata. 

Från gymnasietiden och fram till hösten 2020 rörde sig 36-åringens yrkesliv längs vägarna. Lastbilsrutterna har sträckt sig mellan Stockholmstrakten och södra Sverige, ofta med flis eller asfaltsolja i lasten.

Men nu väntar en ny tillvaro här ovanpå Dressmanbutiken. Det som tidigare var barn- och ungdomspsykiatrins lokaler har rustats om till Jonas Dalensjös PT-studio och hans butik med kosttillskott och träningstillbehör.

– Man måste våga bestämma sig och göra. Tänker man för mycket blir man nog knäpp. Man får chansa lite och tro på det man gör, säger han om att ta steget till egenföretagande.

Har njutit av att köra lastbil

Jonas Dalensjö har haft många bra dagar i lastbilshytten, njutit av att sitta i hyttvärmen och lyssna på musik när vädret varit ruggigt utanför.

Samtidigt fick tidiga morgnar och långa pass honom ibland att leka med tanken på att göra något helt annat.

Han tror att han ändå skulle ha kört fortfarande om inte allt ställts på ända i början av pandemin. Körningarna minskade så mycket att åkeriet gick omkull hösten 2020. Han var inställd på att söka nya chaufförsjobb.

Men så ringde TSL, en organisation som har hand om det omställningsstöd för uppsagda som LO och Svenskt Näringsliv enats om för företag med kollektivavtal.

– Jag visste inte ens vad TSL var, så det var bra att de ringde.

Betald utbildning till personlig tränare

Det ledde till kontakt med en coach och information om möjligheten att få utbildning betald. Jonas Dalensjö säger att en mer självklar väg för en tidigare chaufför hade varit att lära sig köra hjullastare till exempel, att det var lite tveksamt om han skulle få stöd för att utbilda sig till PT (personlig tränare). 

Han sökte i alla fall och skrev om sitt stora intresse för träning, om alla timmar han själv tillbringat i gymmet.

TSL betalade kursavgiften. Han fick även rätt till a-kassa under utbildningen, något man kan ansöka om i vissa lägen.

I maj var han klar med kursen och tog sitt nästa språng. Den första tanken om anställning på ett gym hade efterhand överskuggats av idén om att starta eget.

– Jag kände att ska jag göra detta ska jag göra det på mitt sätt.

Det är ju väldigt ensamt ibland att köra lastbil, från morgon till kväll. Det blir kul med folk som kommer in och pratar lite

Jonas Dalensjö (fotograferad av Anders Andersson)

Starta-eget-stöd via AF

I höstas fick han starta-eget-stöd via Arbetsförmedlingen. Det ger ett ekonomiskt stöd baserat på a-kassenivån under ett år när bolaget startas upp.

Trots det stödet måste han rätt snabbt börja få in kunder för att täcka sådant som lokalkostnader.

– Jag har alltid jobbat bäst med kniven lite mot strupen.

Men visst finns det ögonblick då han undrar vad han gett sig in på.

– Det går upp och ner. Men jag känner att jag vet vad jag gör.

Får träna i lugn och ro

Hans kunder ska få träna i lugn och ro med instruktioner i hans studio. Framför allt väntar han sig att det kommer att vara medelålders personer som vill gå ner lite i vikt samt bli piggare och starkare.

– Och säkert några yngre som vill börja träna men inte vet hur man gör.

Kontrasten är tydlig mot avskildheten i lastbilshytten.

– Det är ju väldigt ensamt ibland att köra lastbil, från morgon till kväll. Det blir kul med folk som kommer in och pratar lite.

Jonas Dalensjö

Bor: Falkenberg.

Ålder: 36 år.

Tidigare yrkesliv: Lastbilschaufför.

Utbildning för nya yrket: PT-kurs som TSL betalade avgiften för. 

Annat stöd: Starta eget-bidrag i ett år. Vanligtvis beviljas stödet i ett halvår, men bidragstiden förlängdes under pandemin.