En fjärde covidvåg kan vara på väg med den nya varianten omikron som det största hotet vid horisonten.

Samtidigt har den vanliga säsongsinfluensan nu rullat in över landet. Det har fått fyra stora sjukhus i Stockholms län att gå upp i stabsläge de senaste dagarna, enligt Sveriges Radio.

Det handlar om Capio Sankt Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Norrtälje sjukhus och Södersjukhuset.

På Karolinska universitetssjukhuset har man ännu inte gått upp i stabsläge. Men även här har man sett trycket öka på personalen, enligt Catharina Häggbom som är förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska och samordnare för förbundets förhandlingar i region Stockholm.

Kommunal: ”Tufft läge”

Även om covid fortfarande är på låga nivåer jämfört med tidigare vågor beskriver hon en pressad situation, både på grund av den vanliga influensan och alla benbrott till följd av halkan.

– Det är ett tufft läge på sjukhusen just på grund av den samlade belastningen, säger hon.

Hur är det för personalen?
– På många ställen upplever våra medlemmar att de är underbemannade. Det är inte tillräckligt många för att ta hand om den vård de förväntas utföra. Vad nu än arbetsgivaren säger. Och det är fortfarande många som är slitna efter den långa perioden med covid.

Hittills har det inte kommit några besked om att eventuell julledighet ska ställas in. Men sett till tidigare år går det inte att ta något för givet, menar Catharina Häggbom.

– Det är klart att det hela tiden finns den här oron att covidsmittan ska börja skena igen på ett okontrollerat sätt, även om allt tyder på att du inte blir lika sjuk om du tagit vaccin. Sedan brukar jul- och nyårsperioden vanligtvis inte vara en period där man som vårdpersonal på slutenvård har så stora möjligheter att få semester även i vanliga fall.

”Oroliga när smittalen ökar”

Nu skrivs det mycket om omikron och risken för en fjärde våg. Hur mår personalen med det hotet hängande över sig?
– De som jobbar i de vårdgrenar där det var tyngst: I intensivvården, infektionsvården och den allmänna akutsjukvården. De blir oroliga när smittalen ökar. Efter andra vågen fick jag beskrivet för mig hur bara en patient med covid triggar igång massor av känslor. När man plockar fram maskerna igen. Bara det drar igång flashbacks.

Arbetet har tidigare berättat att många sjukvårdsanställda jobbat väldigt mycket övertid under pandemin, som nu pågått i snart två år. En del väljer helt enkelt att sluta för att det blir för mycket, enligt Catharina Häggbom

– Det behöver inte vara i protest utan handlar om att det blir för slitigt. Man känner att man nog behöver göra något annat och väljer kanske äldreomsorgen eller hemsjukvården där det är lite mer planerad verksamhet.