Trots att pandemin pågått i snart två år och trots att över 15 000 svenskar dött av covid-19 är det som att den fortfarande inte tas på tillräckligt stort allvar av våra politiker.

Konstigt nog.

I de flesta europeiska länder ökar smittotalen och den nya mutationen omikron sprids snabbt.

Läget vi sannolikt står inför kan inte komma som en överraskning för politikerna. För kanske kunde den nya smittoökningen ha motverkats.

Genom att inte återinföra karensavdraget – som LO-kongressen just beslutat om – till exempel.

Svenskar dör fortfarande av covid

 Vaccinet har gjort skillnad. I dag har 69 procent av befolkningen tagit minst två doser och allt fler sköra och äldre tar även en tredje spruta. 

Och visst är det lugnande att den mest akuta fasen av pandemin är över – för de allra flesta av oss. Men trots att vi är långt ifrån den fasansfulla verkligheten för ett år sedan tar smittan fortfarande människoliv. 

Bara i november avled 124 svenskar i sjukdomen. Detta är inte ett obetydligt antal människor – att jämföra med 165 personer som dog i trafikolyckor under hela 2020 eller 48 personer under samma år i gängrelaterade skjutningar. 

Att människor ska slippa bli fattiga av att ta ansvar och vara hemma vid sjukdom gäller inte bara under en pandemi.

Lina Stenberg

Och det är inte alls samma tryck på sjukvården som när pandemin härjade som värst. Vi får inte längre dagliga rapporteringar om vårdpersonal som går på knäna eller iva-patienter som vårdas i en skrubb.

Men detta betyder inte att covid slutat vara en belastning för vården – vars resurser egentligen borde gå till att beta av den enorma vårdskuld som överbelastningen resulterat i.

Nu ökar nämligen de nyinskrivna patienterna i slutenvården igen. Sista veckan i november var det runt 35 personer vilket är ungefär samma antal som i oktober förra året – innan vaccinet kom.

Det är inte för sent för politikerna att ansvar

Läget hade kunnat se bättre ut, och kanske hade färre drabbats om de kunnat stanna hemma vid svaga symptom utan att förlora sin inkomst. 

När regeringen återinförde karensavdraget tidigare i höst var det oansvarigt, det kan man sluta sig till nu med facit i hand. Vi får aldrig veta hur många svenskar som smittats som resultat av den oaktsamheten från politikerna.

Att människor ska slippa bli fattiga av att ta ansvar och vara hemma vid sjukdom gäller inte bara under en pandemi. Hela samhället vinner på att ingen går sjuk till jobbet.

Men det är inte för sent, det går fortfarande att göra rätt och se till att smittspridningen hålls nere. Att färre behöver insjukna och att dödstalen hålls nere.

Ta bort karensavdraget nu regeringen, och se till att det aldrig kommer tillbaka.