– Bedrövligt.

Så kommenterar LO:s ordförande Susanna Gideonsson Centerpartiets val att inte rösta för den rödgröna budgeten och därmed släppa fram budgetreservationen från M, KD och SD.

– Det är inte bra för LO-förbundens medlemmar, säger hon.

Budgeten från högeroppositionen, som utgår från regeringens budget men där ungefär 20 miljarder kronor flyttats om, röstades som väntat igenom i riksdagen strax efter fyra på onsdagseftermiddagen.

”Förstår ingenting”

Susanna Gideonsson lyfter tre punkter där hon anser att budgeten är dålig för LO:s medlemmar: Att familjeveckan inte genomförs, att det inte blir något stöd för byggande av hyresrätter samt att planerade ökningar av arbetsmarknadsutbildningar inte blir av.

– Där förstår jag ingenting. Näringslivet skriker efter arbetskraft samtidigt som vi har många arbetslösa som behöver utbildning. Att dra bort pengar från det området verkar vara helt hål i huvudet.

Hjärtefrågor orörda

Samtidigt har det högerkonservativa blocket lämnat stora delar av LO:s hjärtefrågor, som sjukförsäkringen och a-kassan orörda och går där fram med samma budget som regeringen. Både M och KD har i sina egna budgetmotioner exempelvis velat spara miljarder på sjukförsäkringen jämfört med regeringen och bland annat återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

Här har i stället SD gått åt motsats håll och satsat lika mycket eller mer som regeringen i sin egen budget – en linje som alltså verkar ha fått gehör i förhandlingarna.

– Vi vet att den borgerliga sidan kan göra förödande budgetar. Utifrån det är det bra att de lämnat stora delar av regeringens budgetförslag intakta. Både sjukförsäkring, kompetensutveckling och omställning. Men det är nog förödande det de går fram med nu, säger Susanna Gideonsson.

Man kan gissa att det är SD:s inflytande som gör att man inte skär i sjukförsäkringen och a-kassan. Hur tänker du kring det?

– Jag reflekterar inte över vad de inte skär i. Vi ser till exempel att de ökar skatten för de som är sjuka och för de som är arbetslösa. Det är ett typiskt tecken att man ska slå på de som redan har det svårt. Vi vet att LO:s medlemmar är de som stått i fronten under hela pandemin. 

Här syftar Susanna Gideonsson på att de tre partierna har valt att ta bort regeringens planerade skattereduktion för förvärvsinkomster som skulle sänka skatten för alla inkomster — även sjukskrivna och de på a-kassa – och ersätta den med ett nytt jobbskatteavdrag som bara gäller de som har en jobbinkomst.

Centerpartiet har redan fått igenom en hel del av politiken i januariöverenskommelsen, som las och förändringar på arbetsförmedlingen. Vad tänker du om att man hoppar av så här på sluttampen?

– Jag tycker att det känns bedrövligt att man gör det, att man inte orkar stå upp.

Tycker du att regeringen borde ändra sig i de här frågorna? Nu finns det ju inga partier kvar i samarbetet som har krävt den här politiken?

– Vi har bara några månader kvar till valet. För Sverige, för LO-förbundens medlemmar, för arbetsmarknaden och för näringslivet så behöver vi en politik som är långsiktig. Som gör att Sverige tar kliv framåt. Att vi har de här ständigt återkommande kriser gör inte det. Jag tror att det är många som vill se en politik som håller. Åtminstone ett år men ännu hellre en hel mandatperiod.