Huang Xueqin och Wang Jianbing greps i Guangzhou, södra Kina, den 19 september, dagen innan Huang skulle resa till Storbritannien på ett flerårigt studiestipendium.

Bägge hade tidigare ådragit sig myndigheternas ilska. Huang var en nyckelfigur i Kinas metoorörelse och hade avslöjat systematiska sexuella trakasserier inom landets presskår. 

Av de 416 kvinnliga journalister hon intervjuade svarade 84 procent att de upplevt övergrepp på jobbet. Mer än hälften av dessa hade utsatts vid fler än ett tillfälle.

Huang deltog senare i demokratiprotesterna i Hongkong och fängslades i tre månader av kinesiska myndigheter.  

Vännen och arbetsrättsaktivisten Wang Jianbing hade enligt uppgift organiserat träffar för regimkritiker i sitt hem. 

Huang och Wang står nu åtalade för ”uppvigling till omstörtande av statsmakten”. Flera ideella organisationer, däribland Reportrar utan gränser och det globala journalistfacket IFJ, kräver att anklagelserna mot dem läggs ned.         

”Journalisten Huang Xueqin har blivit en måltavla för myndigheterna sedan hon hjälpt kvinnor i Kina att rapportera fall av sexuella trakasserier”, skriver Amnesty International i ett uttalande

”Wang Jianbing, som hjälpt arbetare med funktionsnedsättningar och yrkesrelaterade sjukdomar, riskerar också ett långt fängelsestraff för samma påhittade anklagelse om ’omstörtning’. Ingen borde riskera fängelse för att försvara arbetstagares rättigheter.”

Inga fria fack i Kina

Den enda tillåtna fackliga organisationen i Kina är Allkinesiska fackföreningsfederationen, ACFTU, som har knappt 200 miljoner medlemmar.

Organisationen är underställd landets politiska styre och ska enligt stadgarna utgöra en ”bro mellan Kommunistpartiet och den arbetande massan”.

Källa: Union to Union