Kommunstyrelsen i Växjö beslutade under onsdagen att alla som får jobb i den kommunala vården och omsorgen, som hemtjänst, särskilda boenden och personliga assistenter ska vara vaccinerade.

SVT Nyheter Småland var först med att rapportera detta.

– Ungefär 90 procent av våra medarbetare som jobbar inom särskilt boende, i hemtjänsten och hemsjukvården är i dag vaccinerade, men det är viktigt att vi fortsätter skydda våra äldre och mest sköra. Därför vill vi att nyanställda ska kunna visa ett vaccinationsintyg, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) är det okej att ställa krav på vaccination vid nyanställning, för att det inte handlar om ett ”påtvingat kroppsligt ingrepp” som det står i grundlagen.

En anställning anses vara en förmån, som den som inte vill vaccinera sig kan avstå från, resonerar man.

Inte skyldig att visa upp intyg

Men när det kommer till hur man ska visa upp att man är vaccinerad blir det juridiskt luddigt.

Ett vaccinationsbevis ska inte användas vid rekryteringar, skriver SKR. Så en arbetssökande är inte skyldig att visa upp ett intyg. Men det finns heller inga hinder för arbetsgivaren att fråga efter ett sådant.

Sedan kan kravet om ett intyg för den som söker jobb fortfarande bli diskriminering, om den jobbsökande har en funktionsnedsättning eller inte kan eller vill vaccinera sig av religiösa skäl. SKR påminner om att vaccinkravet inom vård och omsorg inte är rättsligt prövat.

Inte glasklart läge

På Kommunals sektion i Växjö säger Jenny Larsson att det är något av en icke-fråga. Ingen har sökt stöd hos facket i ämnet.

På sektionen har de förtroendevalda fått samma information som SKR har från ombudsmän på fackets avdelning. Hon säger att du skulle vara svårt att ge råd till den som ringer.

– Frågan har inte kommit upp i skarpt läge. Men nej, det är inte glasklart. Det jag vet är att många äldre på våra boenden som opponerat sig mot att det finns ovaccinerad personal.

Får vaccinera sig på arbetstid

I Växjö kommun får anställda vaccinera sig på arbetstid, och kommunen säger också att de påminner om att vaccinet inte kostar och att man uppmuntrar personalen att ta sprutan.

Arbetet har sökt kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) för att fråga hur man gör om någon inte vill visa upp ett intyg. Men ännu inte fått svar.

I regionen omplaceras ovaccinerade

Även i region Kronoberg tog man under onsdagen ett beslut.

Dels att omplacera ovaccinerade som jobbar på de onkologiska avdelningarna och med dialys. Och i regionen kommer man också kräva att människor är fullvaccinerade.

– Eftersom vi som arbetsgivare också har arbetsledningsrätt, kan vi besluta om tillfällig placering eller mer stadigvarande flytta personal till andra arbetsuppgifter eller en annan arbetsplats, om de inte uppfyller kravet på att vara fullvaccinerad, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen i ett pressmeddelande.