Berättelserna trillar in. ”Slog huvudet i fälgen när jag skulle ta mig ned från flaket.”

”Lärling som dog av ström. De hade skickat slangen från pumpbilen över en starkströms­kabel.” 

”Ryckte axeln ur led när jag fördelade tvättvagnar” och ”min son jobbade som plåtslagare och ramlade ned från ett tak. Han föll sex meter och krossade fötterna och en kota i ryggen”. 

I vår Facebookgrupp #Farligtjobb har vi ställt frågan ”Har du eller någon du känner skadats på jobbet?”. Gruppen är en del av vår satsning där vi låtit yrkesarbetare filma sina jobb med en kamera på huvudet. 

Filmerna, som även finns på arbetet.se, ger en unik inblick i de risker några av våra mest olyckdrabbade yrkeskårer möter.

Fokus mot säkerheten

#Farligtjobb är också vårt sätt att rikta fokus mot säkerheten på jobbet.

De senaste tio åren har närmare 500 människor dött när de utfört sitt arbete. Hundratusentals har skadat sig. 

Många av dessa olyckor hade kunnat und­vikas med mer fokus på arbetsmiljö och säkerhetstänkande. 

Jouni Illikainen är en av dem som har haft turen att ha en engagerad arbetsgivare som är mån om hans tillfrisknande. Så borde fler få ha det.

Yonna Waltersson

En av dem som hört av sig till Arbetet är lastbilsföraren Jouni Illikainen. Han krossade båda fötterna när han fastnade mellan sin truck och en lastbrygga som gått upp. 

Efter ett års sjukskrivning är han nu tillbaka på jobbet, men med konstant värk. 

Jouni Illikainen är en av dem som har haft turen att ha en engagerad arbetsgivare som är mån om hans tillfrisknande. Så borde fler få ha det.

Ni förtroendevalda som läser Arbetet kämpar dagligdags med att få till en bättre arbetsmiljö. Det är en kamp som aldrig får stanna av.  

Kan bli din tur

Den senaste månaden har vi som en del av #Farligtjobb följt ställningsbyggaren Jan Aspenfelt, sågverksarbetaren Barney Johansson, lastbilsföraren Maria Öhman och vägarbetaren Fadi Ibraheem.

Nästa gång kan det bli din tur.

Mejla mina medarbetare mattias.dahlgren@arbetet.se eller linda.flood@arbetet.se om du vill vara en av dem vi följer i en riskfylld arbetsvardag.