Jan Aspenfelt monterar ställningar i Borås.

#FarligtJobb

Det finns jobb där ett misstag kan kosta dig livet. Där säkerheten är allt. Vi har satt en Goprokamera på några av dem som lever med riskerna så att de kan skildra sin vardag.

Möt dem på arbetet.se och i Facebook-gruppen #FarligtJobb.

Langen går. Balkar, rör och aluminiumtrall hivas och hissas upp, våning för våning. Där uppe tar Jan Aspenfelt emot och fäster den nya delen i den förra. Klick, klick, klick, som ett jättelikt legobygge. En byggnadsställning skjuter i höjden.

Från den tredje våningen monterar han trallen på den fjärde. När det är gjort går han upp och spänner fast sig med säkerhetslinan.

– Mest riskfyllt för vår del är innan vi fått dit räckena, men det där tänker man ju på när man jobbar med det. Så fort man kommer upp på en ny våning sätter man upp räcken.

När räckena är på plats hakar han av säkerhetslinan igen.

– Linan är en billig livförsäkring, men tyvärr är det ju fortfarande många som slarvar med det, konstaterar Jan Aspenfelt.

Han berättar att ett av de viktigaste momenten när man bygger ställningar är att fästa dem ordentligt i väggen. Varannan meter om ställningen är inplastad och var fjärde om den är bar.

Vi kan bära mellan fem och tio ton på en dag, och det är klart att det sliter på kroppen

Jan Aspenfelt (fotograferad av Maria Steén)

Ställning rasade i Göteborg

Samtidigt tror han att just infästningarna kan vara det som det slarvas mest med.

– Det var ju olyckan i Göteborg, där en ställning rasade. Förmodligen för att man inte fäst ordentligt.

Den gången kom ingen till skada, mirakulöst nog. De som arbetade på ställningen hade precis gått på lunch och de som befann sig på gatan kom undan med blotta förskräckelsen.

Mindre bra gick det för en ställningsbyggare som befann sig på en annan ställning när den rasade. Företaget dömdes att betala 300 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott. I domen konstateras krasst:

”Vid olyckstillfället har ställningsbyggare NN gått upp på̊ en ställning som var under uppförande, men som inte var tillräckligt förankrad. Till följd härav har ställningen vikt sig och NN har fallit åtta meter ner på marken. NN har åsamkats blödningar i hjärnan, i buken och i ryggmärgskanalen samt frakturer av bl.a. revben, kota, hand och fot.”

Linan är en billig livförsäkring, men tyvärr är det ju fortfarande många som slarvar med det

Jan Aspenfelt (fotograferad av Maria Steén)

När det gäller hela byggbranschen så dog förra året tio byggnadsarbetare på jobbet. Och sett över en tioårsperiod är byggjobbare den yrkesgrupp som lever farligast. 87 personer har mist livet under den tiden, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Totalt dog närmare 500 personer i arbetsplatsolyckor.

På frågan om Jan Aspenfelt varit med om en olycka svarar han först nej, men så minns han när han byggde scener, på 90-talet.

– Jag ramlade fem och en halv meter från en stege som började glida. Men jag kom lindrigt undan, bara en stukad fot.

Tungt och slitsamt jobb

Förutom den uppenbara fallrisken är jobbet som ställningsbyggare tungt och slitsamt. Det är få som orkar med det i ett helt yrkesliv, enligt Jan Aspenfelt.

– Vi kan bära mellan fem och tio ton på en dag, och det är klart att det sliter på kroppen.

Men du känner ingenting i kroppen?
– Nej, inte av jobbet. Däremot är jag reumatiker. Men den reumatism jag har blir bättre när jag rör på mig. Det säger väl alla som har någon form av ledsjukdom att det är bra att röra på sig, sitter du still stelnar du bara ihop.

Själv kom han in i branschen ganska sent, när han var 43 och har nu jobbat 14 år. Han tror nog att han blir kvar till pension.

– Ja, det blir säkert så. Jag är för gammal för att byta jobb, det är ingen som vill ha mig.

LISTA Här är branscherna med flest dödsolyckor

De senaste tio åren har 404 personer omkommit i olyckor på jobbet. Ytterligare 60 personer verksamma i utländska företag dog på jobbet i Sverige under samma period. Av de 404 omkomna var 31 kvinnor och 371 män.

FILM Se en arbetsdag med Jan Aspenfelt

Diskutera och berätta!

Gå med i Facebook-gruppen #FarligtJobb – Arbetet.se för att dela med dig av dina erfarenheter. Här publicerar vi även en massa material på samma tema.

Läs de andra delarna i #FarligtJobb