I ett öppet brev till den brittiska finansministern Rishi Sunak kräver 30 mångmiljonärer att förmögenhetsskatten ska återinföras i landet. De vill att pengarna ska gå till återhämtning efter coronapandemin men även till klimatåtgärder.

”Behoven är stora och vi vet var ni kan hitta pengarna. Beskatta rika personer som oss. Vi har råd att bidra mer och vi vill investera i förbättringar av samhällsservicen”, skriver de 30 mångmiljonärerna och lägger till att de skulle vara stolta över att betala förmögenhetsskatt.

En sådan skull skulle, enligt dem, minska dagens skattesystem som enligt brevskrivarna leder till en ojämlik inkomstfördelning.

En av de som skrivit under är den brittiska mångmiljonären Gemma McGough som i en intervju i den brittiska tidningen The Guardian beskriver sig själv som ”för rik”. Hon är barnbarn till Walt Disneys bror Roy Disney och har gjort sig känd för att donera pengar till välgörenhet. I våras gick hon ut och krävde ett återinförande av förmögenhetsskatten som nu fler stödjer.

De flesta EU-länder har i dag avskaffat förmögenhetsskatten som av många debattörer anses vara ineffektiv eftersom den går att ducka på olika sätt. Sverige avskaffade förmögenhetsskatten 2007. I Spanien återinfördes skatten 2011 strax efter den stora finanskrisen som drabbade världen några år tidigare. Italien är ett annat EU-land som har förmögenhetsskatt i dag. Även i Norge finns det en förmögenhetsskatt.

Kravet på att införa förmögenhetsskatt har dock dykt upp allt oftare. I USA överväger president Joe Biden att införa en skatt för dollarmiljardärer, skriver tidningen Washington Post.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson och finansminister Rishi Sunak har kommenterat förslaget om att återinföra skatten och säger att det inte är aktuellt.