Azhar Miloud och Chatri Sonarin byter ut takpapp på Sigtuna fritidscenter. Båda gillar jobbet, men Azhar Miloud tyckte det var läskigt med höjder i början.

#FarligtJobb

Det finns jobb där ett misstag kan kosta dig livet. Där säkerheten är allt. Vi har satt en Goprokamera på några av dem som lever med riskerna så att de kan skildra sin vardag. 

Möt dem på arbetet.se och i Facebook-gruppen #FarligtJobb.

Solen ligger på och det är vindstilla upp på taket. Termometern visar 21 grader, men i solen, som värmer upp den svarta takpappen, blir det betydligt varmare. Och så en eldkastare på det.

– Det blir nog 10–15 grader varmare när man eldar papp, så när jag sitter där är det nog 30-35 grader omkring mig, säger Azhar Miloud och tar en klunk energidryck.

– Det är Mango loco som gäller, säger han med ett skratt.

– Om det inte är för varmt, då måste man dricka vatten, konstaterar kollegan Chatri Sonarin.

Dagens jobb är att lägga ny takpapp på Sigtuna fritidscenter.

Från en liten balkong i gymnastiksalen leder trappsteg upp på det välvda taket, 20 meter över marken. Byggnaden står dessutom på en höjd, så utsikten är inte att klaga på. I söder glittrar Mälaren och runtomkring ligger hus insprängda i sensommargrönskan

Både Azhar Miloud och Chatri Sonarin trivs med jobbet, men är medvetna om riskerna.

…det gäller att vara uppmärksam hela tiden. Speciellt när det är varmt, då blir man trött och kan tappa fokus. Då gäller det att ta paus typ varje halvtimme och dricka mycket

Azhar Miloud (till höger) och hans kollega Chatri Sonarin (fotograferade av Jonas Gratzer)

”Såg en kille falla”

– En gång när jag jobbade på ett tak såg jag en kille från en annan firma som halkade på taket. Han ramlade kanske tre meter ner på ställningen. Han fick åka till sjukhuset, men var tillbaka på jobbet efter en månad ungefär, berättar Azhar Miloud.

Personligen är han inte rädd när han klättrar omkring på taken – numera. Efter fyra år i branschen har han lärt sig, men första gången han klättrade upp på ett tak pirrade det till lite.

– Jag kände mig lite konstig, lite rädd. Jag tänkte att om jag går dit eller dit kan jag ramla och om jag ramlar, vad ska hända med mig då. Sådana frågor snurrade i huvudet.

Företagets vd, Jesper Flyghed, kommer för att se hur arbetet fortskrider. Men han brukar delta i det praktiska arbetet så ofta han kan.

– Jag försöker vara med, för det är mycket roligare. Det är ju inte så himla kul att sitta på kontor. Jag vill röra på mig.

Även han har sett folk som fallit, men utan att det har lett till några skador. Han är inte rädd när han jobbar, men ibland händer det att han hajar till.

I snitt har en takläggare varannan vecka fallit så olyckligt på jobbet att det leder till sjukskrivning, under de senaste fem åren.

Man rycker ofta till

– Det är ganska ofta som man rycker till i kroppen. Man kanske halkar till och då reagerar kroppen spontant, trots att man egentligen är säker. Man har alltid linan på sig, men det hinner du inte tänka på i ögonblicket.

Men branschen är långt ifrån olycksfri. De senaste 13 åren har åtta dödsolyckor skett bland takarbetare.

Och i snitt har en takläggare varannan vecka fallit så olyckligt på jobbet att det leder till sjukskrivning, under de senaste fem åren. Om man ser till det som kallas relativ frekvens för fallolyckor, alltså olyckor per 1 000 anställda, så ligger den på 3 för takarbeten.

För hela arbetsmarknaden är den siffran 0,8. Det är alltså närmare fyra gånger vanligare att takarbetare skadar sig i en fallolycka jämfört med hela arbetsmarknaden.

Men ingen av de tre på taket är oroliga för den egna säkerheten.

– Jag har jobbat med tak i ett år och innan det var jag ställningsmontör i tre år. Så jag är van att jobba på höjd. Jag tycker att det är roligt, säger Chatri Sonarin.

Om man ser till det som kallas relativ frekvens för fallolyckor, alltså olyckor per 1 000 anställda, så ligger den på 3 för takarbeten.

Vad är det bästa med jobbet?
– Jag gillar byggbranschen, man jobbar inte bara på samma ställe. Man får åka runt på olika platser. I dag jobbar vi här, i morgon där. Man vet aldrig var man ska jobba så det blir variation. Det blir aldrig tråkigt.

De känner sig trygga med de utbildningar i höghöjdsarbete och den säkerhetsutrustning de har.

– Men det gäller att vara uppmärksam hela tiden. Speciellt när det är varmt, då blir man trött och kan tappa fokus. Då gäller det att ta paus typ varje halvtimme och dricka mycket, säger Azhar Miloud.

Och det är ok med chefen (som står en meter bort)?
– Haha, det får du fråga honom. Nej då, han vet hur det är att bränna papp på sommaren, han jobbar ju mycket själv.

– Ja, jag har ju gjort mina år, så det är inga problem, fyller Jesper Flyghed i.

En rulle papp väger 43 kg som man får ta på axeln och klättra upp med vid mindre jobb eller när man inte kommer åt med lyften

Jesper Flyghed (fotograferad av Jonas Gratzer)

Tungt och slitsamt jobb

Vid sidan av den uppenbara fallrisken kan jobbet vara ganska tungt och slitsamt.

– En rulle papp väger 43 kg som man får ta på axeln och klättra upp med vid mindre jobb eller när man inte kommer åt med lyften, som här, säger Jesper Flyghed och tillägger:

– Sedan är det rätt mycket att hålla koll på samtidigt, två säkerhetslinor, gasolslangen och så eld på det.

Röken är däremot inget de stör sig på. I alla fall inte med det material de arbetar med för dagen. Det är luktfritt, konstaterar Azhar Miloud. Och så länge de arbetar utomhus är det inga problem.

– Men det är klart, när man jobbar inne i källare eller garage så kan man känna lite i halsen efter en dag på jobbet, säger Jesper Flyghed.

Solen står nu mitt på himlen och klockan börjar närma sig ett. En diskussion om vad som ska ätas till lunch tar vid. Eller, kanske inte så mycket en diskussion som ett konstaterande.

– Det blir Thai. Det blir alltid Thai när han är med, säger Azhar Miloud och pekar på Chatri Sonarin.

Så klättrar de ner från taket, sätter sig i bilen och åker till närmaste Thai-restaurang.

FILM Se en takläggares arbetsdag

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Fallskador

Farligt jobb – Här är branscherna med flest dödsolyckor

Diskutera och berätta!

Gå med i Facebook-gruppen #FarligtJobb – Arbetet.se för att dela med dig av dina erfarenheter. Här publicerar vi även en massa material på samma tema.

Läs alla delar i #FarligtJobb