Inför Socialdemokraternas kongress den 3 till 7 november målar partistyrelsen en ljus bild av Svenskt Näringslivs överenskommelse med PTK, IF Metall och Kommunal om anställningsskydd och kompetensutveckling.

I sina svar på kongressmotioner om stärkt anställningsskydd och kompetensutveckling hänvisar partistyrelsen till att det ”just nu tas historiska steg för att stärka möjligheterna till utveckling och omställning i arbetslivet”.

Överenskommelsen blir ”en gamechanger för arbetstagares möjligheter att vidareutbilda sig i Sverige”, enligt partistyrelsen.

Också vad gäller visstidsanställningar är överenskommelsen, som regeringen nu genomför, ”i linje” med vad flera motionärer kräver. ”I huvudsak leder det ingångna avtalet till förbättringar för Sveriges löntagare”, bedömer partistyrelsen.

LO-ombud kan höja rösterna

Men LO står inte bakom överenskommelsen, och Byggnads ordförande Johan Lindholm tror att kongressombud från flera LO-förbund kommer att höja sina röster på kongressen mot partistyrelsens linje.

– Speciellt nu när Januariavtalet är historia är det viktigt att Socialdemokraterna går tillbaka till sitt ursprung att stå upp för löntagarnas trygghet, säger Johan Lindholm.

Byggnads ordförande sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. Där har diskussionerna om las-överenskommelsen varit många och långa, enligt Johan Lindholm.

– Självklart har jag varit tydlig med att jag och Byggnads tycker att las-förslagen är en dålig idé.

”Kan inte försvara nya las”

Regeringen, liksom Centerpartiet och Liberalerna, bestämde sig redan i oktober 2020 för att genomföra överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall (i stället för de förändringar i arbetsrätten som en statlig utredning hade tagit fram tidigare samma år).

Vilken betydelse får det om Socialdemokraterna tar kongressbeslut som bekräftar att överenskommelsen ska genomföras?
– Det kommer få betydelsen att arbetarrörelsen står splittrad i frågan. Jag kan inte i den kommande valrörelsen försvara försämringarna i las, svarar Johan Lindholm.