I början av november är det dags för Socialdemokraterna att samlas till kongress i Göteborg. Stefan Löfven tackar för sig, Magdalena Andersson väljs med största sannolikhet till ny partiordförande och ombuden ska slöjda fram den politik som partiet tänker gå till val på 2022.

I dag fick vi ett smakprov på hur den kommer att se ut när Anna Ekström i rollen som partist snarare än statsråd – man får anta att det där är viktigt för Annie Lööfs blodtryck – kallade till pressträff.

Meddelandet från Ekström var enkelt och efterlängtat: januariavtalet har fallit och Socialdemokraternas partistyrelse föreslår att partiet börjar driva ett förbud av vinstuttag i skolan.

Slaktar personalkonstnaderna

Den bakomliggande argumentationen är löjligt lättbegriplig.

Sverige är unikt i världen med att tillåta vinstdrivna skattefinansierade aktiebolag inom grund- och gymnasieskolan. Aktiebolagen har en enda konkret uppgift med sin verksamhet, att generera vinst till sina aktieägare. 

Och det lyckas de väldigt bra med eftersom Sverige har erbjudit dem ett världsunikt utformat skolsystem där det går att göra vinst på den skolpeng som följer med varje elev och som är tänkt att gå till dennes skolgång och utbildning.

Den som vill göra vinster i en sådan bransch måste se till att skära i personalkostnaderna. Och hur gör man det bäst?

Vi vet att aktiebolag som driver skolor i Sverige etablerar sig där de har störst möjligheter att få elever som inte kräver extra stöd. De tar helst emot elever med välutbildade föräldrar. Deras pedagogiska profiler vänder sig ofta till studievana föräldrar och de lockar med oskäligt höga betyg.

800 miljoner upp i rök

Lärare i friskolekoncerner tjänar ofta betydligt mindre än sina kolleger i kommunala skolor. På aktiebolagsskolorna saknas ofta skolbibliotek och gymnastiksalar. Aktiebolagsskolorna har förvärrat skolsegregationen, eldat på betygsinflationen och bidragit till att lärarnas arbetsmiljö försämrats.

Skolkoncerner som beter sig så här för att tillfredsställa vinstintresse borde aldrig ha tillåtits i Sverige. Att Socialdemokraterna nu vill utplåna dem bara välkommet.

Kort efter Ekströms pressträff kom en nyhet som väl illustrerar hur perverst skolsystemet är.

På eftermiddagen störtdök Academedia – det största börsnoterade skolföretaget – på börsen. 800 miljoner kronor i börsvärde gick upp i rök på ett par timmar.

Här är vi alltså. Marknaden får panik när folkvalda pratar om hur våra gemensamma resurser ska användas.

Alla som är vid sunda vätskor begriper att det här vansinnet måste upphöra nu.