Apoteas förra HR-chef: ”Omöjligt uppdrag”
Kameraövervakning, chefer som blockerar utgången, sexuella trakasserier. Arbetsmiljön på Apotea har varit kontroversiell. Nu finns det skyddsombud som tycker att läget är bra. Men tidigare HR-chefen, som sa upp sig i somras, kunde inte stå för värderingarna på bolaget.
Det har gått nästan ett år sedan ETC i en rad artiklar granskade nätapoteket Apoetas lager i uppländska Morgongåva.
Sedan dess har arbetsmiljön blivit bättre, anser Camilla West som jobbat med att plocka och packa varor på Apotea i ett och halvt år.
Hon är ordförande i den nybildade lokala Unionenklubben, och är också ett av ett tiotal skyddsombud.
– Det fanns en peak när corona kom och då blev det sjukt mycket att göra. Företaget växte så fort och de anställdas arbetsmiljö hanns inte med i samma utsträckning. Det var nog därför som klagomålen på arbetsmiljön började droppa in, säger hon om tiden som varit.
Viten, stämningar och granskning
Flera av fallen lever dock fortfarande hos myndigheter och parter.
Arbetsmiljöverket hotar med vite på 50 000 kronor om bolaget inte skaffar bättre rutiner för en fungerande arbetsmiljö. Apotea har till och med sista september på sig att åtgära det.
Integritetsskyddsmyndigheten har en pågående granskning om kameraövervakningen, som väntas bli klar till årsskiftet.
Unionen har skickat in en stämning till Arbetsdomstolen för tolv anställda som facket anser ha fått för lite ob-ersättning, något arbetsgivaren inte håller med om.
HR-chef lämnade
I mitten av juli skrev dåvarande HR-chefen Tina Zetterström på forumet Linkedin att hon lämnar sin tjänst efter sex månader på Apotea med kommentaren. ”Gör aldrig avsteg från dina värderingar. Inte värt det.”
– Anledningen till att jag valde att gå vidare var inte för att det skar sig med någon. Men jag har ansvar för att alla ska må bra och få en bra arbetsmiljö. Om jag inte får utrymme att göra saker bättre i de här frågorna kan jag inte vara med. Det är inte svårare än så. Jag ska ju hjälpa personalen att må bra, säger hon i dag till Arbetet.
Var det något konkret du ville göra som du inte fick göra?
– Det är klart att jag hade min plan, det fanns inget som talade emot den, men det fanns heller inget som talade för den. Jag kände att jag inte kom någonvart. Om jag inte känner att jag kan förbättra och höja lägsta nivån väljer jag att gå vidare. Jag kände att det var ett omöjligt uppdrag, och det är mina egna värderingar.
Men Camilla West, som jobbar kvar, och är skyddsombud och facklig ordförande säger sig se förbättringar.
– De vill inte ha en dålig arbetsmiljö och det verkar som att de har tagit åt sig av kritiken och jobbar väldigt mycket med samverkan, säger Camilla West.