Fahim Dashti dödades enligt Internationella journalistfederationen (IFJ) den 5 september i Panjshir, norra Afghanistan, i samband med strider mellan Nationella motståndsfronten (NRF) och talibanerna. 

48-årige Dashti ledde i många år det afghanska journalistförbundet Anju. Men efter talibanernas maktövertagande den 15 augusti lämnade han sitt fackliga uppdrag och blev talesperson för motståndsrörelsen.        

Överlevde al-Qaidas självmordsdåd

Dashti dödades nästan på dagen tjugo år efter att han överlevt ett självmordsattentat. 

Den 9 september 2001 befann han sig tillsammans med Ahmad Shah Massoud, legendarisk ledare för Norra alliansen som stred mot talibanerna förra gången rörelsen hade makten, då denne blev måltavla för ett självmordsdåd utfört av al-Qaida-anhängare.

Dashti skadades svårt medan Massoud miste livet. Den nuvarande motståndsrörelsen NRF har letts av Ahmad Shah Massouds son Shah Massoud. 

Röst för pressfrihet i Afghanistan

När talibanernas regim föll hösten 2001, efter en USA-ledd invasion, startade Dashti en tidning i huvudstaden Kabul.

Han var känd som en stark röst för pressfrihet och det var under hans ledarskap som det afghanska journalistfacket uppnådde medlemsstatus i Internationella journalistfederationen. 

Bara dagar innan sin död intervjuades Dashti i afghansk tv. 

– Om vi dör kommer historien att minnas oss som människor som stod upp för sitt land ända till slutet, sade han enligt IFJ.

Pressfrihet efter talibanerna

Förra gången talibanerna regerade Afghanistan, 1996–2001, var oberoende medier förbjudna. Den här gången har den fundamentalistiska rörelsen lovat att medier ska få verka fritt ”inom ramen för sharia”. 

Många journalister litar inte på löftena och har gått under jorden eller lämnat landet. Sverige har enbart evakuerat en journalist: Najwa Alimi som 2019 tilldelades regeringens Per Anger-pris för demokratifrämjande insatser.  

Särskilt kvinnliga journalister har skäl att känna oro. Enligt Reportrar utan gränser fanns 700 kvinnliga journalister i Kabul innan stadens fall. Bara 100 av dem är fortfarande verksamma.

Det afghanska medienätverket Tolo har lovat att fortsätta visa kvinnliga reportrar och nyhetsankare i rutan. På nationell nivå har talibanerna inte utfärdat något förbud mot kvinnliga journalister, men i den konservativa provinsen Kandahar har det lokala talibanstyret enligt nyhetssajten Pajhwok förbjudit kvinnliga röster i radion.

Redan innan talibanernas maktövertagande har dock afghanska journalister tillhört de mest utsatta i världen.