– De stoppade Ulf Kristersson från att bli statsminister med SD:s stöd, det hedrar dem. Då blir det helt ologiskt om de i nästa stund agerar så att Moderaterna får igenom sin budget med stöd av SD. Då har man i praktiken röstat igenom den ekonomiska politiken för den regering som man stoppat.

Det var Jonas Sjöstedt som sa så där hösten 2018. Den dåvarande V-ledaren var arg på Centerpartiet och Liberalerna.

Servettskiss som budget

Det handlade om det budgetstök som uppstod i regeringsbildningens kölvatten.
Eftersom det inte fanns någon regering på plats i december 2018 så blev plötsligt budgetomröstningen en oväntad rysare.
Övergångsregeringen som Stefan Löfven ledde tog fram en avskalad övergångsbudget och hoppades få brett stöd för den.
Men efter valet i september hade mandaten i riksdagen fördelat sig så att en moderat reservation i finansutskottet kunde bli statsbudget. Om KD och SD slut upp bakom den. Och om C och L lade ner sina röster i den slutgiltiga omröstningen.
Det var precis det som Jonas Sjöstedt inte vill se.
Det var precis det som hände.
C och L tog inte ställning emot Ulf Kristerssons och Jimmie Åkessons ekonomiska politik och Sverige fick en servettskiss som statsbudget.

Sjöstedts argument duger än

Nu skriver vi 2021 och situationen i riksdagen påminner inte så lite om hur det såg ut den där hösten för tre år sedan. Stefan Löfven är statsminister trots att riksdagen har en borgerlig majoritet. Magdalena Andersson tar fram en statsbudget men i december kan Sverige få en helt annan ekonomisk politik. Det finns inget budgetsamarbete med C och L.
En sak har dock hänt sen sist. Den här gången kan Löfven och Andersson inte räkna med att V röstar på deras budget.

– Än så länge gör jag den bedömningen att vi inte kommer att kunna rösta på någon annan budget än vår egen, sa V-ledaren Nooshi Dadgostar efter sitt sommartal i göteborgsstadsdelen Kungsladugård.

Om det budet står sig så kommer argumentationen Jonas Sjöstedt försökte använde mot Annie Lööf och Jan Björklund enkelt kunna användas mot dagens V-ledning.

V bidrog till att Löfven blev statsminister. Då blir det helt ologiskt om de i nästa stund agerar så att Ulf Kristersson får igenom sin budget med stöd av SD. Då har man i praktiken röstat igenom den ekonomiska politiken för den regering som man stoppat.

Slår mot pensionärerna

Oavsett vilka politiska segrar V vill kunna räkna hem inför valet nästa år och oavsett hur otillräcklig V anser att Stefan Löfvens förslag på statsbudget är så kommer en moderat variant alltid vara sämre. För de arbetslösa, för de sjukskrivna, för pensionärerna, för klimatet och för de breda löntagargrupper V tagit sikte på att vinna förtroende hos.

Det är möjligt att Centerpartiets marknadsliberalism ändå gör en rödgrön statsbudget omöjlig. Men om Vänsterpartiet av partiegoitiska skäl inte förmår att slå tillbaka Moderaternas ekonomiska politik har ett verkligt skifte skett i Riksdagen.

Kanske är det exakt vad V vill manifestera. Men som de politiska realiteterna ser ut så är det LO-grupperna som får betala priset.