300 anställda på cementfabriken Dugongo Cimentos, i södra Moçambique, har knappt fått lämna sin arbetsplats sedan mars 2020, enligt vittnesmål.

– De brukade säga att vi är fast här på grund av corona. Men vi har insett att de bara har använt pandemin som svepskäl för att kunna utnyttja oss ännu mer, säger en kvinna till Vice World News.

På ett och ett halvt år har hon nästan bara träffat sina barn vid fabrikens grindar. Vice World News har pratat med åtta anställda som berättar att de hotas med uppsägning om de lämnar fabriken.

Kvinnan som intervjuas säger att hon jobbar alla dagar i veckan och tjänar 200 dollar i månaden, cirka 2 000 kronor, vilket inte är tillräckligt för att föda sin familj.

Inga dagar ledigt

Enligt de åtta anställda som Vice World News har pratat med är jobbschemat mellan klockan 06 och 18, med en tvåtimmars lunch mitt på dagen. Men de får bara lunchrast om de lovar att jobba till klockan 19 istället för 18.

På natten sover de i sovsalar och nyligen anställde fabriken fler personer än de har bäddar för så att vissa måste tränga ihop sig två och två i en säng.

Situationen på Dugongo Cimentos uppmärksammades först i lokal media för exakt ett år sedan. Tidningen O País intervjuade då en ung tjej som berättade att hennes mamma hölls inlåst i fabriken. En av företagets representanter sa till O País att de höll anställda inlåsta på grund av det undantagstillstånd som utlysts av regeringen, men att alla anställda skulle släppas följande vecka.

Ett år senare när Vice World News är på plats är de 300 anställda fortfarande fast på fabriken. Tidigare i år fick de lämna fabriken i en månad på grund av ett coronautbrott, men sedan dess hålls de inlåsta på nytt.

Vice World News skriver att 15 anställda fick sparken efter att tidningsartikeln i O País publicerades. Ingen vågar därför prata öppet om situationen på fabriken.

Kinesiska ägare

Dugongo Cimentos ägs sedan 2019 till 60 procent av det kinesiska cementbolaget West China Cement som i sin tur ägs av det kinesiska holdingbolaget West International Holding.

Investmentbolaget SPI Gestao e Investimentos, som har nära band till Moçambiques styrande parti Frelimo, äger drygt 20 procent av aktierna. West China Cement har också köpt in sig i en annan cementfabrik i Moçambique de senaste åren.

Vice World News skriver att de har försökt nå representanter från både West China Cement och SPI Gestao e Investimentos via mejl, brev, telefon och WhatsApp, men ingen har valt att framträda och kommentera situationen på cementfabriken.