Förbundet HKPTU med 95 000 medlemmar meddelade förra veckan att det inte såg någon väg framåt på grund av Hongkongs politiska och sociala förändringar i staden.

Kina har varit kritiskt till HKPTU:s roll i demokratirörelsen och för att facket har lobbat för bättre arbetsvillkor. Kinesiska statsmedier omnämnde för några veckor sedan HKPTU som en ”giftig tumör” som måste utrotas, rapporterar bland annat tidningen South China Morning Post.

Hongkongs utbildningsförvaltning har också bytt sida. Efter att ha haft en lång relation har förvaltningen meddelat att de inte längre erkänner lärarförbundet som ett lagligt fack.

Hongkongs chefsminister också kristisk

Beslutet försvarades av Hongkongs chefsminister Carrie Lam. Hon anklagade samtidigt HKPTU för att politisera Hongkongs skolor och för att ”kapa” utbildningssektorn, skriver South China Morning Post.

I fjol trädde en ny nationell säkerhetslag i kraft, stiftad av folkkongressen i Peking. Den gjorde det enklare för myndigheterna i Hongkong att gripa oppositionella. Hongkongs utbildningsförvaltning har sedan dess stängt av minst fyra lärare av politiska skäl.

Säkerhetslagen har gett utbildningsförvaltningen möjlighet att ta emot anonyma anmälningar av lärare, vilket lärarfacket anser leder till grundlösa anklagelser, skriver sajten Hongkong Free Press.