Generalsekreteraren för Hongkongs oberoende fackfederation HKCTU, Lee Cheuk-yan, fälldes i början av april tillsammans med flera andra demokratiaktivister. 

Nu har straffet fastslagits. Lee döms till tolv månaders fängelse för att ha organiserat en demonstration mot Kinas ökande inflytande i Hongkong i augusti 2019, rapporterar oberoende China Labour Bulletin. Dessutom får han ytterligare sex månader för att ha deltagit i en separat demokratiprotest. 

Sammanlagt ska Lee avtjäna 14 månader i fängelse, eftersom straffen under två månader ska löpa parallellt.

– Jag är redo för straffet. Jag är stolt över att kunna vandra vägen mot demokrati tillsammans med Hongkongs folk, sade Lee innan domen föll, rapporterat världsfacket Ituc.

Åtta andra demokratiaktivister fick sina straff fastställda samtidigt som Lee, däribland mediemogulen Jimmy Lai som dömdes till tolv månaders fängelse. 

I slutänden kan Lee Cheuk-yan komma att fängslas längre än 14 månader. Fackledaren har åtalats för delaktighet i ytterligare två demonstrationer som myndigheterna har stämplat som olagliga. 

Hongkong

Finansmetropolen Hongkong lämnades 1997 över från Storbritannien till Kina och blev en ”särskild administrativ region”. 

Kina sköter Hongkongs utrikespolitik och försvar och har sista ordet i alla större frågor.

Sommaren 2020 trädde en ny säkerhetslag, stiftad av kommunistpartiet i Peking, i kraft i Hongkong. Lagen gör det enklare för myndigheterna att slå till mot oppositionella och möttes av månader av gatuprotester.

Peking har ställt sig kallsinnigt till kraven från Hongkongbor på att införa ett demokratiskt valsystem, och under 2010-talet har dess grepp om Hongkong hårdnat.

Källor: UI/Landguiden, TT.