Unga, personer utan gymnasieutbildning och personer som inte bott så länge i Sverige. Det är grupper som finansminister Magdalena Andersson (S) menar har det fortsatt tufft på arbetsmarknaden. Trots att jobbläget ser ljusare ut överlag. 

– Här är det viktigt att politiken har ett tydligt fokus, säger hon. 

Under torsdagen samlades regeringen för de sedvanliga budgetöverläggningarna på Harpsund. Där höll ministern en digital pressträff om det ekonomiska läget inför 2022 års budget. Budgeten lämnas 20 september, i ett skakigt politiskt läge och med ett år kvar till valet.

Magdalena Andersson sade att budgeten innehåller reformer på 74 miljarder kronor för att stötta återhämtningen efter pandemikrisen.

Väldigt starkt totalt

Enligt ministern är Sveriges ekonomi tillbaka på den nivå som var före krisen. Det pågår en kraftfull återhämtning och anställningsplanerna bland arbetsgivarna ser ljusa ut.

– Det är något som ser positivt ut. Det steg inte i alla branscher men ser väldigt starkt ut totalt. 

Fler jobb än vi trodde

Även fler markörer på arbetsmarknaden pekar i rätt riktning, menar hon. Det är få varsel om uppsägning, fler jobb på Arbetsförmedlingen. De siffror som finansministern vanligtvis lutar sig mot vid bedömning av jobben – SCB:s siffror – är mer svårtydda i år. Det beror bland annat på förändringar i statistiken. Men hon sammanfattade ändå de stora dragen.

– Det kommer bli fler jobb än vi trodde i juni, helt enkelt. Arbetslösheten bedöms vara hög i år, men väntas sjunka tillbaka de kommande åren. 

Tidigare i veckan intervjuade Arbetet Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar som varnade för att en krympande pengapåse till myndigheten kan försvåra arbetet med att stötta de arbetslösa.