I torsdags förra veckan avled 72-åriga Richard Trumka hastigt i en hjärtattack. 

I tolv år hade han då lett USA:s största fackliga centralorganisation AFL-CIO som företräder 56 fackförbund som tillsammans organiserar 12,5 miljoner medlemmar.

Dödsfallet har fått politiker att reagera. 

Den amerikanska presidenten Joe Biden stod fackföreningsledaren nära. 

– Han var inte bara en bra fackföreningsledare utan även en nära vän. Han var en person jag kunde lita på. Han var en amerikansk arbetare som alltid slogs för arbetare, för att värna deras löner, säkerhet och pensioner så att de kunde få ett medelklassliv, kommenterade en samlad president strax efter dödsfallet. 

Hade kontakt med Biden och Obama

Richard Trumka hade ett nära band med det Demokratiska partiet. 

Han var bland annat med och påverkade det stora stimulanspaket som Joe Biden presenterat för att dra igång ekonomin i USA igen efter pandemiutbrottet. Han hade även en nära relation till den tidigare Demokratiska presidenten Barack Obama. 

Richard Trumka började jobba som kolgruvearbetare. Han blev senare ledare för United Mine Workers of America och 2009 valdes han till ledare för AFL-CIO. 

Vissa medier i USA beskriver Trumka som en gigant inom den globala fackliga världen. Han syntes på flera internationella kongresser och hade dessutom ofta kontakt med den tidigare LO-ledaren Karl-Petter Thorwaldsson. Bland annat så diskuterade de flera gånger konsekvenserna av olika frihandelsavtal.  

Beskedet om fackbasens död kom nästan samtidigt som amerikanska medier rapporterar att den amerikanska arbetsmarknaden går oväntat starkt. I juli i år så skapades nästan en miljon nya jobb i USA. 

AFL-CIO

Centralorganisationen bildades 1955 då två fack slog sig samman, AFL och CIO. De är idag det största facket i USA och de har 56 fackförbund som medlemmar som tillsammans organiserar kring 12,5 miljoner anställda. Huvudkontoret ligger i Washington och de senaste tolv åren har facket letts av Richard Trumka. 

Källa: AFL-CIO