När ett utbrott av covid-19 slog till i Taiwan tog flera techbolag beslut om att anställda inte tilläts röra sig fritt, visar dokument som tidningen Financial Times tagit del av.

Japanska kameraföretaget Canon, datorutvecklaren Siliconware Precision Industries och Innolux, ett dotterbolag till Apples leverantör Foxconn, är tre av bolagen som anklagas för att ha tvingat migrantarbetarna att stanna i sina sovsalar förutom när de jobbar.

Taiwans export av teknikprylar, såsom servrar och bärbara datorer, har ökat under pandemin eftersom fler jobbat hemifrån.

Taiwans ekonomi växte 9 procent under första kvartalet. Det kan ha varit för att skydda techindustrin från en nedgång som bolagen valt att låsa in anställda, rapporterar Financial Times.

– Det har blivit extremt vanligt att arbetsgivare låser in utländska arbetare, säger Lennon Wong, en aktivist vid organisationen Serve the People Association, till tidningen.

Vanligt med inlåsning

En undersökning av organisationen, som hjälper migrantarbetare, visar att 60 procent av alla migrantarbetare förbjuds från att gå ut på fritiden sedan spridningen av covid-19 började ta fart i mitten av maj.

Taiwan har haft en begränsad smittspridning sedan pandemin startade, med knappt 1 700 fall och tolv döda.

Financial Times skriver att det finns drygt 700 000 migrantarbetare i Taiwan, varav de flesta från Filippinerna, Vietnam, Thailand och Indonesien. Mer än 60 procent av dem jobbar i fabriker som förser globala teknikbolag med produkter.

Arbetsgivare, är enligt lag skyldiga att förse migrantarbetare med boende och mat. Men kostnaderna försöker bolagen hålla nere så mycket som möjligt, uppger Financial Times. I genomsnitt delar mellan fyra och tolv arbetare ett rum.

Medger att det var för strikt

Canon uppmanade sina anställda att inte lämna sina sovsalar förutom då de är på jobbet. De anställda fick heller inte prata med varandra i sovsalarna.

Canon uppgav senare till Financial Times att förslaget kan ha varit alltför strikt, och inte i enlighet med vad myndigheter krävt.

Anställda hos Innolux fick ett meddelande 13 juni som löd:

”Från och med i går måste alla hållas instängda i 30 dagar. Ni får inte längre gå ut så snälla stanna i era sovsalar så mycket som möjligt och följ reglerna som införts av Innolux. Det är för allas säkerhet”.

Men till Financial Times säger representanter från Innolux att det blev ett missförstånd och att det är hyresvärden som tillhandahåller sovsalarna som skickat meddelandet.