Danska forskare från det nationella forskningscentret för arbetsmiljö, NFA, har kartlagt hur stora de fysiska kraven är i olika yrken.

Undersökningen omfattar 69 117 arbetstagare i hela Danmark och det forskarna tittat på är bland annat hur mycket man står eller går på jobbet, lyft och vridningar, ansträngande arbetsställningar och upprepat manuellt arbete. 

Tyngsta yrkena i byggsektorn

De tre tyngsta yrkena finns alla i byggsektorn, medan kontorsarbete dominerar bland de minst krävande jobben. 

– Det är stora skillnader på hur fysiskt krävande olika jobb är. Medan några medarbetare är nästan helt stillasittande är det andra som använder kroppen riktigt mycket under arbetsdagen. Det har stor betydelse för vilka insatser som behövs för att främja en sundare och säkrare arbetsmiljö, säger professor Lars L Andersen vid NFA, på forskningscentrets hemsida. 

Lista: Så fysiskt krävande är ditt jobb

Tabellen visar de fysiska kraven i ett antal yrken utifrån ett index som kombinerar följande fysiska faktorer: gående/stående arbete, ryggvridning, arbete med armar över axelhöjd, repetativt arbete, huksittande eller knästående arbete, skjut/drag/lyft och bärande.

Sök på ditt jobb genom att skriva in det i Sök-fältet högst upp!