KOMMENTAR. I Ulf Lundells bok Vardagar del 4 avslöjas att författaren och rockvargen sparkat sin lead­gitarrist Janne Bark. Anledningen? Han har börjat måla.

”Han försöker casha in, han liksom skämmer ner sej och även mej på nåt konstigt sätt”.

Det är ju inte första gången som Lundell kickat en bandmedlem av udda skäl eller lite på feeling. Lundell är sällan rättvis när han landsförvisar bandmedlemmar och producenter.

Tydligen ska det ha blivit ett jäkla liv redan när Bark tillsammans med de andra bandmedlemmarna Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt spelade in julhiten Tänd ett ljus under namnet Triad. 

Rockers som ska börja måla är en genre för sig och fler än jag tycker nog att det finns en kvalitetsgräns Lundell själv inte alltid riktigt klarar

Den här gången undrar jag ändå om han inte har en poäng. För har ni sett Janne Barks konst? Den håller faktiskt inte måttet.

Rockers som ska börja måla är en genre för sig och fler än jag tycker nog att det finns en kvalitetsgräns Lundell själv inte alltid riktigt klarar. Dylans konst är ännu sämre. Han smider även grindar.

Men Barks tavlor är direkt undermåliga och blir just därför till en skrattspegel mot varghanens eget måleri. 

Ett verk som Janne Bark målat.

Ge fan i att måla din jävel

Ulf Lundell

Motiven gitarristen lagt ut på Instagram utger sig möjligen för att vara naiva, men det är skit, helt enkelt. Lite färg på en pannå. En profilbild av en man i solbrillor med noter omkring sig.

Som om en hockeykille blivit tillsagd av sin bildlärare Desirée att han måste faktiskt måla något i alla fall för att bli godkänd på kursen.

Hjärtan på duk med penseldrag i grönt och gult. Svarta streck som bildar mun, näsa och ögon mot gul bakgrund med lila spermier (?) i botten.

”Ge fan i att måla, din djävel” är bland det sannaste Lundell skrivit sedan Tranorna kommer. Jag brukar tycka att det mesta har något. Men här finns helt enkelt inget. Så sluta måla Janne! Du ska rocka.

Sverige behöver dig efter ett års social distans. Plikten kallar. I honnör.

Bekymrade fans har kommenterat det hela på nätet. Ska Barken bort, efter alla dessa år? Det är alltid oklart. Lundell är lynnig. Ge det någon vecka så ska ni se att en av landets mest folkkära rockgitarrister är med på nästa års coronasäkrade sommarturné.

Han är trots allt den enda konstanten i legendarens existens. Och brukar göra som chefen säger.