För tredje året i rad rankas Taiwan som bästa landet att bo och jobba i. Personer som flyttat dit för att jobba är nöjda med sina arbeten och sina liv i allmänhet.

Det visar den årliga undersökningen från det globala nätverket Internations som samlat in svar från 12 000 utlandsarbetare i 59 länder. Utifrån svaren har de rankat bästa och värsta länderna att jobba i.

Tre fjärdedelar av de svarande i Taiwan är nöjda med sina jobb, vilket är högre än genomsnittet. Två av fem tror inte att de skulle kunna få ett bättre jobb någon annanstans.

Mexiko och Costa Rica hamnar på andra och tredje plats. I Mexiko uppger de svarande att det är särskilt enkelt att komma in i ett nytt jobb och lära känna nya kollegor.

Frågorna i år rör förutom livskvalitet, arbetsliv och privatekonomi även hur pandemin har påverkat möjligheten till en värdefull tid i utlandet.

Inget land i Skandinavien kvalar in bland de 25 bästa och Sverige rankas sämst på plats 49. ”Ovänligt” och ”Känner mig inte hemma” uppges vara en allmän känsla bland utlandsarbetare här. 34 procent anser att det är svårt att förstå den svenska kulturen.

”Det finns många oskrivna regler och svenskar är ökända för att vara reserverade”, skriver en person från Guatemala i undersökningen.

Här är bästa och sämsta länderna

1. Taiwan
2. Mexiko
3. Costa Rica
4. Malaysia
5. Portugal
6. Nya Zeeland
7. Australien
8. Ecuador
9. Kanada
10. Vietnam

50. Malta
51. Indien
52. Turkiet
53. Cypern
54. Japan
55. Egypten
56. Ryssland
57. Sydafrika
58. Italien
59. Kuwait

Källa: Internations