”Det bästa med jobbet är att vara utomhus”, säger Gunilla Hoff.

”De senaste två, tre åren har bland annat droghandel eskalerat på kyrkogården. Vi har hittat smuggelsprit och stöldgods, som datorer. Folk lämnar saker i buskar som någon annan hämtar. Det har varit en del prostitution. Så det försiggår väldigt mycket. Vi är mitt i stan, det händer saker. 

Förra året hade vi stormöte med polisen, skolan och socialen. Vi skrev en slags dagbok om vad som hände dagligen och det blev en diger lista om man säger så. Men just nu är det lugnare och ordningsvakter är här några gånger i veckan, det känns väldigt tryggt. 

Jag är skyddsombud och vi har gjort riskbedömningar och anmält tillbud, men vi har inte behövt lägga några stopp eller så. Vi har hjälpts åt, chefer och anställda.  

”Just nu är det lugnare och ordningsvakter är här några gånger i veckan, det känns väldigt tryggt.”, säger Gunilla Hoff.

Jag har jobbat på kyrkogården i 35 år ungefär.  

En av mina vanligaste uppgifter är att sköta gravar, det ska se fint och städat ut. Jag hjälper också till med urnsättningar, då gräver man hålet och lägger en fin krans eller så där. Sedan går man åt sidan tills de är klara och efteråt fyller man igen och gör fint. 

Det bästa med jobbet är att vara utomhus. Det är också fantastiskt att man kan glädja människor, att man kan göra något bra för dem som har sorg. 

Synen på vad en kyrkogård är och hur människor använder den har förändrats.  

Förr var det ofta en ganska dyster plats där i princip bara sörjande var. Nu ser många det som en park. Det har byggts nya bostadsområden runt kyrkogården, den blir som en stor, grön oas. 

”En av mina vanligaste uppgifter är att sköta gravar, det ska se fint och städat ut”, säger Gunilla Hoff.

Jag tycker att det är jättebra att det är en levande miljö med allt från joggare till barn som lär sig cykla, det är en fin miljö här. Men det är jobbigt när människor inte respekterar att det är en kyrkogård. Man får gärna vara här, men man ska visa respekt för att människor har sorg. 

Många som går till sina gravar blir upprörda om någon släpper lös sin hund som springer hej vilt och kissar på gravstenar. Då hamnar vi som jobbar här i ett dilemma. Nästan dagligen behöver vi hantera sådana situationer. Det kan vara småbarnsföräldrar som låter barnen klättra på gravstenar eller folk som solar topless mitt i minneslunden. Många vet inte vad en minneslund är, de förstår inte att vi gräver ner kremerades aska där. Ofta får man höra att man är nån jävla paragrafryttare.” 

Gunilla Hoff 

Ålder: 61 år 

Jobbar: Som kyrkogårdsarbetare på Sankt Pauli kyrkogårdsområde i Malmö 

Bästa tiden på året: När allt slår ut på våren 

Sämsta tiden på året: När alla löv faller men ska bort inför allhelgonahelgen 

Olagliga handlingar nästan dagligen

Sankt Pauli kyrkogårdsområde består av tre sammanhängande kyrkogårdar inne i Malmö. 

I våras sa polisen ja till att ordningsvakter ska tjänstgöra på kyrkogårdsområdet. 

”Polisen beviljade vår ansökan eftersom vi har haft olagliga handlingar nästan dagligen” sa kyrkogårdsmästaren Rebecka Hansson till Sydsvenskan den 30 april. 

I början av 2020 kallade Malmö kyrkogårdsförvaltning polis, skola och politiker till stormöte på grund av den brottslighet anställda på kyrkogårdarna såg på sina arbetspass.